Fyret opvasker skød og tog flere gidsler i USA

Fyret opvasker skudt i USA efter gidselsituation. Per Stig Møller: Obama og Løkke afgjorde klimamøde på forhånd. Oprørere har dræbt fem betjente i koordineret angreb i Myanmar. Få overblikket over nattens nyheder her.

Charlestons borgmester John Tecklenburg, (til venstre) og politimester Jerome Taylor briefer pressen efter, en tidligere opvasker på en restaurant i Charleston, South Carolina, i nat tog flere personer som gidsler. Fold sammen
Læs mere
Foto: REUTERS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fyret opvasker skød og tog gidsler i USA

En fyret opvasker på en restaurant skød og dræbte torsdag en person og holdt et mindre antal gæster som gidsler på en restaurant i byen Charleston i den amerikanske delstat South Carolina.

Gidseltagningen varede i omkring tre timer, før gerningsmanden blev skudt af politiet. Det oplyser myndighederne i delstaten.

Gidslerne blev befriet, og alle var uskadte, oplyser John Tecklenburg, borgmester i Charleston.

Episoden udspillede sig i restauranten Virginia's i den travlt befærdede gade King Street, hvor der ofte er mange turister.

Byens borgmester oplyser, at der var tale om "en handling udført af en utilfreds medarbejder" og ikke et terrorangreb eller en hadforbrydelse.

Borgerne i Charleston slikker stadig sårene, efter at en hvid mand skød og dræbte otte sorte kirkegængere i byen for to år siden.

- Dette er en tragisk sag om en forstyrret person, som jeg tror har nogle udfordringer med mentale lidelser, siger John Tecklenburg på et pressemøde.

Myndighederne har endnu ikke offentliggjort gerningsmandens eller offerets identitet.

Skyderiet blev anmeldt omkring klokken 12 lokal tid torsdag.

73-årige Peter Siegert var på restauranten, da gerningsmanden pludselig kom ud fra køkkenet og låste indgangspartiet.

- Jeg er den nye konge i Charleston, sagde gerningsmanden ifølge Peter Siegert til gæsterne på restauranten.

Herefter bad gerningsmanden gæsterne om at lægge sig på gulvet. Peter Siegert formåede at flygte ud af restauranten sammen med sin søn.

En af restaurantens ejere oplyser, at det var en netop fyret opvasker, der skød en kok som en hævnaktion.

/ritzau/AP

Eksminister: Obama og Løkke afgjorde klimamøde på forhånd

Ambitionerne var store, da Danmark i december 2009 var vært for præsidenter, regeringschefer og generalsekretærer til klimakonferencen COP15.

Slutresultatet var dog i manges øjne en fiasko; nemlig en hensigtserklæring og ikke en juridisk bindende aftale, som mange havde sat næsen op efter.

Men udfaldet var reelt afgjort allerede to måneder tidligere.

Det fortæller forhenværende udenrigsminister Per Stig Møller (K) i bogen "Udenrigsminister i krig og fred". Det skriver Kristeligt Dagblad.

I bogen skriver ekspolitikeren, at den daværende amerikanske præsident, Barack Obama, allerede 2. oktober i 2009 i fortrolighed fortalte Lars Løkke Rasmussen (V) og Per Stig Møller selv, at han ikke kunne få en ambitiøs klimapolitik igennem i sin første præsidentperiode.

Samtalen fandt sted under Den Internationale Olympiske Komités topmøde i København.

I stedet ville Barack Obama "nøjes med en politisk erklæring i København".

- Dette udviste Lars Løkke imod Connies (daværende klimaminister, Connie Hedegaard (K), red.) og min indstilling stor forståelse for, skriver Per Stig Møller i bogen.

- Han forsikrede Obama om, at Danmark kun gik efter en politisk aftale og ikke efter en juridisk bindende aftale, tilføjer han.

- Det var efter min mening alt for tidligt at give efter på dette punkt, hvilket jeg forgæves forsøgte at gøre Lars Løkke opmærksom på.

I en skriftlig kommentar til Kristeligt Dagblad siger statsminister Lars Løkke Rasmussen, at han havde drøftelser med centrale aktører i perioden frem mod klimatopmødet.

Disse drøftelser gav statsministeren indtryk af, at "det ville være umuligt at lave en juridisk bindende aftale i København".

- Derfor justerede den danske regering gradvist strategien i månederne frem mod COP15. Vi begyndte at fokusere mindre på en juridisk bindende aftale og mere på at få en politisk aftale, som kunne lægge fundamentet for den fremtidige, globale klimaindsats, skriver statsministeren.

/ritzau/

Thailands højesteret udskyder kendelse mod eksregeringsleder

Thailands højesteret udsteder en arrestordre på den tidligere premierminister Yingluck Shinawatra, der er tiltalt for uagtsomhed i sag om statslig opkøb af ris.

Der skulle være faldet endelig dom i sagen fredag, men højesteret har i stedet sat en ny dato for domsafsigelse, da den tidligere premierminister ikke mødte op i retten.

Den nye dato for domsafsigelsen er 27. september. Højesteret frygter nu, at den tidligere premierminister vil flygte ud af landet.

- Hendes advokat siger, at hun er syg og har bedt om at få udsat kendelsen. Retten tror ikke på, at hun er syg. Den har besluttet at udstede en arrestordre, siger dommer Cheep Chulamon ifølge nyhedsbureauet AFP.

Shinawatra var Thailands første kvindelige premierminister. Hun blev fjernet fra posten af en domstol, få dage før hæren tog magten ved et kup i 2014.

Uden for retssalen var tusindvis af Shinawatras støtter mødt op for at demonstrere mod domsafsigelsen. De blev flankeret af sikkerhedsstyrker, der ligeledes var indsat i tusindvis.

Den tidligere premierminister kan stå over for ti år i fængsel og en livstidsudelukkelse fra politik.

Hendes bror, Thaksin Shinawatra, der også er tidligere premierminister, flygtede fra Thailand i 2008, før han blev dømt til to års fængsel for korruption.

Retssagen handler om, at regeringen under Shinawatras ledelse bevidst købte ris til overpris hos risdyrkere i den nordøstlige del af landet.

Det var i den region, at hendes parti havde størst politisk støtte. Rispolitikken var også populær i de områder.

Andre steder i landet var der utilfredshed over premierministeren.

Yingluck Shinawatra, som ikke benægter det dyre riskøb, forklarer politikken med, at regeringen måtte støtte de fattige på landet.

Hun mener, at hun er udsat for et politisk hævntogt.

/ritzau/

Oprørere har dræbt fem betjente i koordineret angreb i Myanmar

Muslimske rohingya-oprørere har angrebet 24 af politiets poster i et koordineret angreb i Myanmar.

Fem politibetjente og syv oprørere meldes foreløbig dræbt, oplyser regeringen i Myanmar fredag. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Ved angrebene har oprørerne blandt andet brugt hjemmelavede bomber.

I et af angrebene har flere end 150 oprørere ifølge regeringen forsøgt at trænge ind på en militærbase i Rakhine-provinsen.

Angrebene markerer en dramatisk optrapning i en ulmende konflikt i Rakhine-provinsen.

I oktober sidste år blev ni politibetjente dræbt i et tilsvarende angreb, der fik militæret til at gå i modangreb mod rohingya-muslimerne.

Militærets offensiv resulterede i, at omkring 87.000 rohingya-muslimer flygtede til Bangladesh.

Mange af flygtningene har fortalt, hvordan deres familiemedlemmer blev dræbt, voldtaget eller på anden måde mishandlet.

204 øjenvidner har ifølge en FN-rapport, der blev offentliggjort i februar, fortalt om, hvordan sikkerhedsstyrkerne voldtog kvinder, slagtede børn og torturerede mænd.

Militæret var også mistænkt for systematisk at have brændt hele landsbyer ned i delstaten Rakhine, hvor rohingya -muslimerne bor.

I rapporten hedder det, at det er "meget sandsynligt", at sikkerhedsstyrkerne gjorde sig skyldige i forbrydelser mod menneskeheden under den flere måneder lange militæroperation.

Et udvalg nedsat af Myanmars regering frifandt tidligere på måneden landets sikkerhedsstyrker for anklager om systematisk drab og voldtægter mod rohingya-muslimerne, skriver AFP.

Rohingya-mindretallet har boet i Myanmar i flere generationer, men bliver behandlet som illegale indvandrere og nægtet statsborgerskab.

Militæret har nægtet journalister og fotografer adgang til store dele af Rakhine-delstaten, hvor rohingyaerne bor. Det samme gælder stort set alle hjælpeorganisationer.

/ritzau/

LÆS MERE