»Fyr Obama! Hyr Romney!«

Optimisme i Romney-lejren, fordi en måling viser ham foran Obama. Målet er nu at bruge konventet til at fokusere på præsidentens ringe resultater, så vælgerne dropper Obama. Berlingske dækker republikanernes konvent i Tampa, Florida.

Det republikanske konvent i Florida er så småt i gang efter forsinkelser på grund af stormen Isaac. Fold sammen
Læs mere
Foto: STAN HONDA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

TAMPA: Var det virkelig bare en fortalelse, da Mitt Romney, den republikanske præsidentkandidat, forleden i Michigan kom til at bidrage til et sejlivet, men åbenlyst falsk, rygte om, at Barack Obama slet ikke er amerikaner?

»Jeg elsker at være hjemme - her, hvor Ann (hans hustru, red.) og jeg voksede op; hvor vi begge er født. Der er aldrig nogen, som har spurgt efter min fødselsattest. De ved, at det er her, jeg er født og vokset op,« lød det fra Romney i den forstad til Detroit, hvor han er fra.

Næsten en ud af fire amerikanere tror på rygtet om, at Obama i virkeligheden slet ikke er amerikaner - selv om præsidenten har været tvunget til at offentliggøre den officielle fødselserklæring fra det hospital på Hawaii, hvor han blev født i 1961. Masser af republikanere, herunder i toppen af partiet, har ivrigt bidraget til at fastholde rygtet - åbenlyst for at svække præsidenten - men det er første gang, at Romney er gået så langt.

Republikanske strateger, som Berlingske har talt med, er godt tilfredse med deres kandidats træk - for, som de siger uden for citat, er tiden inde til at tage fløjlshandskerne af og spille det rå politiske spil; herunder også gerne slag under bæltestedet. Det er nu - allerhelst under partikonventet i Florida - at der skal daskes til Obama. For selv om en vigtig meningsmåling i Washington Post mandag for første gang gav Romney føringen i valgkampen, er erkendelsen, at der skal mere til.

»Problemet er, at vælgerne fortsat er noget forførte af Obama. De tænker: Hvis den her fyr får lidt længere tid, så vil han måske kunne vende det hele,« lyder det bekymret i New York Times fra Steven J. Law fra American Crossroads, en af de store donorer, der støtter Romney.

En chance mere

Udsagnet er præcist - for måling på måling viser, at selv om et pænt flertal mener, at Romney er bedst til at løse det, som de betragter som USAs største problem, nemlig økonomien, ja, så veksler de ikke nødvendigvis den tro til også at ville stemme på ham. Der er for mange, der, som Carl Forti, en republikansk strateg, forklarer det, måske nok er utilfredse med Obamas politik, men som alligevel overvejer at give præsidenten en chance mere.

»Der er her, at Mitt skal sætte ind,« fastslår Carl Forti.

Republikanernes strategi er nu todelt: For det første at skrue op for kritikken af Obamas resultater. Især at ledigheden er på over otte procent - selv om han lovede, at den ville være på seks procent nu. Her er målet at få flere vælgere, især blandt hvide arbejdere, til at fyre præsidenten.

For det andet at præcisere den økonomiske plan, som Romney står for. Især at skatten skal sænkes, og at statens rolle skal mindskes. Målet er her at få flere amerikanere, igen især blandt hvide, til at hyre kandidaten.

Partikonventet, der begynder i dag, er koreograferet ned til mindste detalje for at få det dobbelte budskab - »fyr Obama - hyr Romney« - banket gennem til de millioner af TV-seere, der følger med. Særligt to talere får til opgave at varme op under kedlerne her i Tampa i Florida - nemlig New Jersey-guvernør Christ Christie og vicepræsidentkandidat Paul Ryan. Christie, der er umådeligt populær blandt græsrødderne for sin direkte måde at tale på, ventes at levere et brag af et angreb på Obama tirsdag aften - og Ryan, som er lige så vellidt hos den republikanske base, vil onsdag fortsætte og i øvrigt introducere et alternativ.

Kulminationen på konventet kommer selvfølgelig torsdag aften, når Romney selv toner frem for at blive kronet. Allerede i weekenden i Ohio indledte han den kurs, som ser ud til at blive fokus for de republikanske taler i de kommende tre døgn:

Fokus på naturens kræfter

»Obama siger mange vidunderlige ting. Han gennemfører dem bare aldrig,« lød det refræn, som vil blive gentaget igen og igen.

Alt er med andre ord planlagt ned i mindste detalje. Kun en ting kan i virkeligheden gå galt for Romney-lejren - og det er i den grad noget, som ingen har kontrol over - nemlig vejret. Den voldsomme storm, der allerede har udskudt konventets start med et døgn, truer fortsat med at ramme New Orleans. Sker det, vil al fokus i USA flytte fra Republikanernes konvent til naturens rasen i Syden. Det dur ganske enkelt ikke at holde fest i Tampa med konfetti og balloner væltende ned over Romney, hvis oversvømmelserne igen truer Louisiana, som det så tragisk skete under Orkanen Katrina i 2005.