Fund af lastbil med døde flygtninge ryster Østrig

Fundet af 50 omkomne flygtninge i en parkeret lastbil chokerer Østrig. Både østrigske og tyske politikere lover intensiveret opgør med menneskesmuglere.

Østrigsk politi undersøger den kølebil, som torsdag blev fundet på en parkeringsplads syd for Wien og viste sig at indeholde en last på mellem 20 og 50 døde flygtninge i lasten. Fold sammen
Læs mere
Foto: Herbert P. Oczeret/EPA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BERLIN: Den globale flygtningekrise koster nu også menneskeliv på de europæiske motorveje.

Torsdag gjorde de østrigske myndigheder en makaber opdagelse, da lastrummet i en syv ton tung kølelastbil på en parkeringsplads syd for Wien viste sig at gemme på adskillige døde flygtninge. Ifølge oplysninger fra østrigsk politi er der tale om mellem 20-50 omkomne, der sandsynligvis er kommet til Østrig via Ungarn.

Talsmænd for østrigsk politi oplyser, at man endnu ikke er klar over, hvor længe lastbilen har stået på parkeringspladsen, men vidner beretter om en stank af forrådnelse fra lastbilens kølerum.

Østrigske efterforskere vurderer, at lastbilen har forladt Budapest inden for de seneste par dage. Dødsårsagen er heller ikke fastslået endnu, men flere østrigske medier nævner iltmangel som en mulig forklaring.

Torsdag indledte østrigsk politi en omfattende menneskejagt på lastbilens chauffør, som indtil videre er sporløst forsvundet. Østrigs statsadvokat har desuden taget kontakt til ungarske efterforskere.

»Vi gør alt for at efterforske chaufføren og hans bagmænd i forsøget på at opklare denne forbrydelse,« siger statsadvokat Johann Fuchs.

Forbryderiske menneskesmuglere

Noget tyder på, at flere og flere flygtninge forsøger at nå til EU-lande i menneskesmugleres lastbiler. Ifølge den østrigske avis Kronenzeitung er tre menneskesmuglere for nylig blevet anholdt i Østrig efter at have smuglet 34 flygtninge, herunder flere børn, over grænsen fra Serbien via Ungarn til Østrig. Ifølge østrigsk politi berettede flere af flygtninge om manglende iltforsyning under deres ophold i lastrummet. Trods appeller om at standse bilen, reagerede chaufføren ikke.

Fundet af de døde flygtninge har udløst vrede og sorg i Østrig, hvor en række politikere har fundet anledning til at tordne mod menneskesmuglere.

»Det er en mørk dag. Vores tanker er hos ofrene, deres familie og venner. Denne tragedie rammer os alle. Menneskesmuglere er forbrydere,« udtalte Østrigs indenrigsminister Johanna Mikl-Leitner (ÖVP) på en pressekonference.

Flere europæiske politikere, herunder den tyske kansler, Angela Merkel, befandt sig torsdag i Wien for at deltage i en konference om det stigende antal asylansøgere fra Vestbalkan. I en kort udtalelse gjorde Merkel det klart, at den seneste tragedie understreger nødvendigheden af øjeblikkelig handling i den europæiske flygtningekrise.

»Det tilskynder os til at behandle spørgsmålet om migration og finde løsninger i en europæisk ånd, i en solidarisk ånd.«