Fukushima-kollaps forhøjer kræftrisiko

Japanere, der bor tæt på det ødelagte atomkraftværk, Fukushima, risikerer i højere grad end andre at blive ramt af kræft.

En læge undersøger et barn for kræft i skjoldbruskkirtlen på en klinik cirka 50 kilometer fra det tsunami-ødelagte Fukushima-atomkraftværk. Der er en forhøjet risiko for, at japanere, der enten har boet eller bor i nærheden af atomkraftværket Fukushima Daiichi, rammes af forskellige former for kræft. Det fastslår verdenssundhedsorganisationen WHO torsdag ifølge nyhedsbureauet Reuters. Fold sammen
Læs mere
Foto: STAFF
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

JAPAN: Der er en forhøjet risiko for, at japanere, der enten har boet eller bor i nærheden af atomkraftværket Fukushima Daiichi, rammes af forskellige former for kræft. Det fastslår verdenssundhedsorganisationen WHO torsdag ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Fukushima blev i marts 2011 ødelagt af et kraftigt jordskælv og en efterfølgende tsunami. Katastrofen førte til, at titusindvis af beboere i området omkring kraftværket blev evakueret, og radioaktivt materiale blev spredt ud over et stort område.

»En undersøgelse af data, baseret på alder, køn og nærhed til anlægget, viser, at der er højere risiko for kræft for dem, der befinder sig i de mest forurenede områder,« siger Dr. Maria Neira, leder af WHOs afdeling for folkesundhed og miljø, ifølge Reuters i en erklæring.

WHO oplyser, at i de mest udsatte områder er der en forhøjet risiko for kræft i skjoldbruskkirtlen hos kvinder, der er blevet udsat for stråling som børn. Risikoen vurderes som værende op til 1,25 procent, hvilket er noget mere end normalen på 0,75 procent.

»Rapporten understreger behovet for en langsigtet sundhedsovervågning, medicinsk opfølgning og støtte,« siger Maria Neira og konstaterer, at ulykken ikke truer den internationale sundhed:

»Der er ingen mærkbar stigning i sundhedsrisici som følge af Fukushima-ulykken udenfor Japan,« siger han.