Fukushima kan blive værre end Tjernobyl

Hverken energiselskabet Tepco eller den japanske regering har løst Fukushima-problemets kerne.

Fukushima-værket har etableret ca. 1.000 tanke til forurenet vand for at forhindre det i at løbe ud i Stillehavet. Foto: EPA Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Katastrofen på Tjernobyl-værket i Ukraine i 1986 står fortsat som den største i atomkraftens historie.

Det omfattende radioaktive udslip spredte sig over det halve Europa, et stort lokalsamfund blev forvandlet til spøgelsesby, og et halvt hundrede mennesker omkom som direkte konsekvens af radioaktiv stråling.

Men mens ulykken i Tjernobyl var en enkeltstående begivenhed med relativ hurtig indkapsling af problemets kerne, er den japanske Fukushima-katastrofe begyndt at udvikle sig til et mareridt, der kan strække sig over et halvt menneskeliv eller længere. Og i værste fald løbe fuldstændig løbsk med helt uoverskuelige konsekvenser for mennesker, miljø og japansk økonomi.

Forleden sagde den internationalt førende nukleare analytiker og atomkraftrådgiver for flere regeringer, Mycle Schneider, følgende til BBC News om den aktuelle situation på Fukushima-værket:

»Det er meget værre, end vi har fået at vide. Meget værre.«

Hovedproblemet er vand, og det i næsten uendelige mængder.

Hver dag strømmer omkring 400 ton grundvand ned mod reaktorhallerne fra de omkringliggende højdedrag. Via ukendte revner og sprækker finder vandet vej ind til de delvist nedsmeltede og ekstremt radioaktive brugte brændselsstave i flere af reaktorhallerne, hvoraf den ene, reaktorhal fire, langsomt synker ned i jorden med fare for kollaps.

På grund af dødbringende strålefare kan ingen mennesker komme ind i hallerne, og der er endnu ikke udviklet robotudstyr, som kan fjerne brændselsstavene eller lokalisere hallernes revner og forsegle dem.

Af samme årsag er man nødt til konstant at pumpe det radioaktive spildevand ud og lagre det i store tanke, før vandet forurener Stillehavet. Allerede nu står der ca. 1.000 af den slags midlertidige tanke på værkets område godt 200 km nord for Tokyo.

Tankenes levetid er designet til fem år, men i sidste uge måtte det forhadte energiselskab Tepco gå ud og bukkende undskylde over for offentligheden, at der var strømmet omkring 300 ton radioaktivt vand ud fra en læk i en af tankene.

Forhøjet alarmniveau

Det fik den statslige japanske overvågningsmyndighed for atomkraft til at hæve alarmniveauet på værket fra 1 til 3 på den internationale nukleare begivenhedsskala INES. Det betegner en »alvorlig begivenhed« og er det højeste niveau, siden dele af værket eksploderede få dage efter, at en enorm tsunami havde overmandet reaktorerne 11. marts 2011. Skalaen går til niveau 7.

Samtidig er der konstateret forhøjet radioaktivitet i bundvandet i havet ud for værket.

Langs kysten er man ganske vist ved at være færdig med at opføre en jernmur, der i nogen grad ventes at standse udsivningen til havet. Men det forhindrer ikke grundvand i vedvarende store mængder i at sive ind til de smeltede brændselsstave ad ukendte kanaler.

Der er begrundet håb om, at man med ny teknologi kan rense de voksende mængder spildevand for de fleste radioaktive stoffer for dernæst at lade vandet løbe ud i havet. Men den plan møder stor modstand fra lokalbefolkningen, der frygter yderligere radioaktiv ophobning i alle led af havets fødekæde.

Man har også tanker om ad åre at etablere en underjordisk barriere for grundvandet fra højdedragene ved anvendelse af en ny metode, der kan køle dele af jorden ned til under frysepunktet. Men det fjerner ikke problematikken med, at brændselsstavene skal tilføres vand for at undgå yderligere nedsmeltninger og eksplosioner på værket.

Dertil kommer det værste scenarie – et nyt, gigantisk jordskælv, der kan slå revner i den massive ophobning af tanke med radioaktivt vand og koble den vitale elektricitet til pumpe- og nødsystemer fra.