Fukushima har lækket i over to år

Det japanske atomkraftværk har med al sandsynlighed haft en lækage siden ulykken i 2011. Radioaktivt vand strømmer angiveligt ud i havet, og der er ikke en oplagt løsning på problemet.

Fukushima Daiichi-kraftværket i Okuma, nordøst for Tokyo, Japan. Fold sammen
Læs mere
Foto: TEPCO / HANDOUT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

JAPAN: Det japanske atomkraftværk Fukushima har sandsynligvis lækket radioaktivt vand ud i havet siden Fukushima i marts 2011 blev ødelagt af et kraftigt jordskælv og en efterfølgende tsunami.

Det er konklusionen hos de japanske atommyndigheder, hvor man angiveligt har fundet overvældende beviser på høj radioaktivitet i havet ud for Fukushima.

»Det er et faktum, at de radioaktive niveauer i havvandet forbliver høje og forureningen fortsætter. Det mener jeg ikke, at nogen kan benægte,« siger Shunichi Tanaka, der er øverste chef hos atommyndighederne, ifølge New York Times.

Et af de mest kritiske problemer efter ulykken i 2011 er det grundvand, som fortsat fosser ind i kældrene på de bygninger, som huser atomkraftværkets ødelagte reaktorer.

Det er lykkedes at pumpe det forurenede vand ud af kældrene og ned i beholdere, men Tokyo Electric Power Company (Tepco), der ejer værket, er ikke længere sikker på, om det forurenede vand ryger ud i havet eller ej.De japanske atommyndigheders konklusion stemmer overens med en undersøgelse, som Universitetet i Tokyo tidligere på året foretog. Her undersøgte man havvandet ud for Fukushima og slog fast, at der sandsynligvis er hul i Fukushima.

»Hvis der ikke var en lækage, ville vi se markant lavere niveauer af cæsium (et metal, red.) i vandet ud for kraftværket,« sagde professor Jota Kanda, der stod bag undersøgelsen, i sidste måned.

Derfor skal der handles hurtigst muligt, lyder det nu fra de japanske atommyndigheder.

»Når det så er sagt, og når man betænker kraftværkets tilstand, så er det svært at finde en løsning i dag eller i morgen. Det er givetvis ikke tilfredsstillende for mange af jer, men det er de realiteter, vi står over for efter et uheld som dette,« siger Shunichi Tanaka.

Uforklarlige stigninger i niveauet af cæsium i det japanske grundvand samt forhøjede målinger ud for kysten af det kræftfremkaldende strontium og tritium er ifølge New York Times med til at gøre situationen til en hastesag.En talsmand for Tepco siger, at man ikke er sikker på, at Fukushima lækker radioaktivt vand ud i havet.

»Vi kan ikke sige noget med sikkerhed. Men vi sidder ikke bare på vores hænder. Vi er i gang med at analysere, hvorfor man har målt så høje niveauer af stråling i de seneste uger,« siger talsmanden Noriyuki Imaizumi.

Tepco har blandt andet forstærket en underjordisk mur langs kystlinjen for at bremse lækagen, men der findes ifølge de japanske atommyndigheder ingen entydige løsninger på lækageproblemet.

»Vi ved helt ærligt ikke, om det vil virke. Selvfølgelig håber vi på at eliminere alle risici, men i denne situation er det eneste, vi kan håbe på, at minimere indvirkningen på miljøet. Hvis I har nogen bedre ideer, vil vi gerne høre dem.«