Fukushima flyder med ekstremt radioaktivt vand

Problemerne ved atomkraftværket Fukushima står i kø over to år efter ulykken. Nu viser det sig, at den radioaktive stråling fra en tank med forurenet vand er 18 gange højere end først antaget.

Foto: TEPCO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den radioaktive stråling fra en tank ved Japans ødelagte atomkraftværk Fukushima, der indeholder forurenet vand, er 18 gange højere end ved en måling foretaget 22. august, meddeler en talsmand fra kraftværket søndag.

Strålingen på 1.800 millisievert per time (mSv) er nok til at slå et menneske ihjel på cirka fire timer og blev opdaget nær bunden af tanken. Den forrige måling afslørede »kun« 100 mSv per time, og selv det er langt over myndighedernes grænse for, hvor meget stråling en medarbejder på et japansk atomkraftværk må udsættes for. Grænsen lyder helt præcist på 50 mSv.

I august afslørede kraftværkets ejer, selskabet Tepco, at tanken havde lækket op mod 300 tons radioaktivt vand, og at det var på vej til at blande sig med grundvandet eller sive ud i havet 500 meter væk.

Tepco erklærede efter det første udslip, at sikkerhedsprocedurerne og overvågningen skulle revurderes. Tilliden til selskabet har været stærkt nedadgående blandt befolkningen, siden et jordskælv og en efterfølgende tsunami i marts 2011 satte tre af værkets atomreaktorer ud af spil og fik dem til at nedsmelte, hvorefter 160.000 mennesker i en radius af 20 kilometer fra Fukushima blev evakueret.

Det gælder også hos Japans nationale kernekraftovervågning, som har udtrykt frygt for, at mulighederne for at afbøde konsekvenserne »på visse punkter« ligger udenfor Tepcos formåen.

Også internationalt holdes der øje med situationen i Japan. Det Internationale Atomenergiagentur (AIEA) gav for en uge siden udtryk for, at det ser med »alvor« på situationen, og at det er parat til at hjælpe når som helst.

Regeringen i Japan har signaleret, at den overvejer at finde lidt et beløb svarende til over 20 milliarder kroner i nødhjælpsreserverne for at rydde op i en situation, som landets regering har kaldt beklagelig.

Udenrigsminister Fumio Kishida besøgte for nylig Tjernobyl i Ukrane i håb om at vende hjem med en løsning på, hvordan myndighederne i Japan skal gribe situationen ved Fukushima an.

Tjernobyl dannede i 1986 ramme om en af historiens værste atomkraftsulykker, da en reaktor eksploderede og sendte en sky af radioaktivt materiale ud i atmosfæren.

SE BERLINGSKES DÆKNING AF FUKUSHIMA-KATASTROFEN HER