Fugle kan udvikle sig til at føde levende unger

En tidlig slægtning til nutidens fugle og krokodiller fødte levende unger frem for at lægge æg. Det viser fundet af en 247 millioner år gammel gravid øgle i Kina.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Don Mammoser

Moderne fugle og krokodiller har i princippet evnen til at udvikle sig til at føde levende unger, ligesom pattedyr gør.

Det viser fundet af en 247 millioner år gammel øgle fra Kina, der havde en baby i maven.

Fossilet er ikke en forfader til moderne fugle og krokodiller. Det er derimod en archosaur - en tidlig forgrening fra den store gruppe af hvirveldyr, som inkluderer fugle, dinosaurer, krokodiller og flyveøgler.

»Dette fund er helt specielt, fordi det viser en helt ukendt formeringsstrategi hos archosaur-gruppen, som potentielt giver helt nye evolutionære perspektiver,« siger palæontolog og museumsinspektør ved GeoMuseum Faxe, Jesper Milán, som ikke selv har deltaget i studiet til Videnskab.dk.

Fundet er interessant, da det bryder med forestillingen om archosaurerne som en gruppe af dyr, der alle lægger æg.

Og da graviditet allerede er blevet opfundet over 100 gange i forskellige dyrelinjer, kunne det i princippet ske igen for moderne æglæggere.

»Dette nye studie viser, at evnen til at føde levende unger ligger latent dybt begravet i archosaurernes DNA, så hvem ved, hvad archosaur-gruppen vil være i stand til, hvis vi spoler tiden nogle millioner af år frem?« siger Jesper Milàn til Videnskab.dk.

Monster-øgle fødte levende unger - måske kan fremtidens fugle også

Studie: Fortidens fugle har skræppet som gæs

Nyopdaget mudderdrage-dinosaur fundet med dynamit