Frygtet tiger

Portræt

Mens der kan tvivl om, hvorvidt Osama Bin Laden fortsat er i live, er der ingen tvivl om, at Velupillai Prabhakaran - chefen for verdens måske mest effektive og stædige oprørsbevægelse, skaberen og ubestridt leder af De Tamilske Tigre på Sri Lanka - lever. Der er gjort mange forsøg på at påvise en kobling mellem Osama bin Laden og Prabhakaran - måske for at få USA gjort interesseret - men der er aldrig dokumenteret en forbindelse. Er der nogen sammenhæng, skyldes det alene den omstændighed, at Prabhakaran indgik en våbenhvile med regeringen i Sri Lanka fem måneder efter terrorangrebet i New York 11. september 2001 og efter, at George Bush havde truet alverdens terrorister med, at »enten er i med os, eller også er i imod os.«

Velupillai Prabhakaran var den første, der benyttede selvbordsbombere mod soldater og civile på Sri Lanka og viste således vejen for bl.a. Osama bin Laden og palastinænsiske oprører. Men han har aldrig ført hellig krig, og med få undtagelser har Prabhakaran i modsætning til al-Qaeda altid sørget for ikke at ramme andre end modparten. Nemlig de buddistiske og kristne singalesere og dermed flertallet af befolkningen på Sri Lanka i kampen for et selvstændigt tamilsk land i den nordlige del af Sri Lanka.

Ikke uden grund er Prabhakaran - i Asien - blevet kaldt verdens farligste mand. Da Prabhakaran sendte en ung kvinde med blomster og en kilotung bombe om livet ud i Rajiv Gandhis valgkamp i Sydindien i maj 1991, kom han for alvor på verdenskortet. Det var dengang, Indien havde sendt tusindvis af soldater til Sri Lanka for at nedkæmpe tigrene og standse krigen. De kom hurtigt ud igen efter voldsomme tab mod de få tusinde, men ekstremt dygtige tamilske guerilla-krigere. Prabhakaran stod i maj 1993 også bag mordet på Sri Lankas præsiden Ranasinghe Premadasa.

Prabhakaran, 53 år gammel, menes i dag at opholde sig i et avanceret hovedkvarter for De Tamilske Tigre i et svært tilgængeligt jungleområde i det nordlige Sri Lanka. Han er efterlyst for mordet på Rajiv Gandhi i lande som USA, Canada og Indien.