Frygter at mafiaen vil lukrere på jordskælv

For mafiaen er et jordskælv ikke en tragedie, men en business-mulighed.

Gravemaskiner rydder op efter jordskælvstragedien i L'Aquila. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens jorden fortsætter med at ryste i den italienske bjergregion Abruzzo, har en ny frygt sneget sig ind og blander sig med de andre plager, de overlevende udsættes for. Frygten for mafia. Eller rettere: at de italienske organiserede kriminelle organisationer skal lægge deres klamme hånd på det enorme genopbygningsarbejde, der venter lige om hjørnet.

Genopbygningen kommer til at koste milliarder af euro, og det er penge, bosserne vil gøre meget for at få del i.

Med til at råbe vagt i gevær er blandt andet den italienske forfatter Roberto Saviano, som i et par år har levet med livvagter på grund af sin afslørende dokumentariske roman ”Gomorra,” på dansk ”Mafia i Napoli.”

Her beskriver han blandt andet den napolitanske mafias store interesser inden for entreprenørvirksomhed i store dele af Italien.

Interesser, der er så store, at den napolitanske Camorra, som mafiaen her kaldes, i visse sektorer af byggeindustrien såsom mindre ejendomme og rækkehuse er førende på landsplan. For en sådan mafia er et jordskælv ikke en tragedie, men en business-mulighed. Og jordskælvet i Abruzzo, som i sidste uge kostede 294 mennesker livet, er en kæmpe en af slagsen.

”Risikoen er, at de kriminelle organisationer deler byttet mellem sig,”
skriver Saviano i en artikel i dagbladet La Repubblica.

Han forestiller sig, at byggeri i forbindelse med verdensudstillingen Expo i Milano i 2015 for eksempel går til den calabresiske mafia-organisation Ndrangheta, mens genopbygningen efter jordskælvet i Abruzzo går til den napolitanske Camorra i form af en svæm af underentrepriser, som omgår den italienske antimafia-lovgivning.

“Det eneste, man kan gør, er at skabe en kommission, som er i stand til at kontrollere genopbygningen,” skriver Saviano og understreger, at Abruzzo i årtier har fungeret som baghave for den napolitanske mafia, der har hjemme i naboregionen Campanien. Blandt andet for den berygtede affaldsmafia, som har fyldt forladte stenbrud i området op med giftigt industriaffald fra Norditalien.

”Indtil videre har L’Aquila ikke oplevet stor mafiainfiltration. Men kun fordi her ikke var udsigt til at gøre store forretninger. Men nu er byen blevet en guldgrube,” advarer Roberto Saviano.

Sporene skræmmer efter det store jordskælv, der ramte bjergområdet Irpinia og Napoli i 1980. Dengang blev pengestrømmen i forbindelse med genopbygningen en regulær saltvandsindsprøjtning for mafia-familierne, og byerne døjer stadig med dårligt opførte huse og følgevirkningerne af det orgie af spekulation og korruption, der blev udløst af genopbygningen.