Frygtens Amerika er født

Konvent: Trump vil være USA sherif. Lov og orden-kandidaten, der skal skaffe amerikanerne stolthed og sikkerhed tilbage

Donald Trump spillede meget på frygten, da han på sidstedagen af konventet blev kåret som partiets præsidentkandidat. Fold sammen
Læs mere
Foto: MICHAEL REYNOLDS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

CLEVELAND: Frygtens Amerika er født, hvis man skal tro en række kommentarer både på republikansk og demokratisk side efter Donald Trumps takketale til Det Republikanske Partis konvent i Cleveland i Ohio i nat.

Og Trump spillede også meget på frygten, da han på sidstedagen af konventet blev kåret som partiets præsidentkandidat. »Lov og Orden«-kandidaten, som han selv i takketalen kaldte sig, da han tegnede et dystert billede af USA anno 2016.

USA er med Trumps ord et samfund i opløsning. Med kriminalitet og mordrater, der er gået op under præsident Barack Obama. Med selvmordsrater, der er gået samme vej. Med politi der bliver skudt i gaderne af fanatikere. Med arbejdspladser, som er blevet nedlagt under globaliseringen og har lagt hele bysamfund øde. Og med terrororganisationen Islamisk Stat i fremmarch - en organisation som ifølge Trump »ikke eksistererede før Hillary Clinton blev udenrigsminster«. Kort sagt et USA, der er i total opløsning, og som Trump »er den eneste, der kan ordne«, som han beskedent udtrykte det.

Mistet førerposition

Alle så frem til den en time og 15 minutter lange tale, som tilskuerne også jublede over undervejs. For Trump opremsede systematisk alt det, der ifølge Trumps tilhængere er i vejen med USA efter otte år under Obama og med Hillary Clinton som udenrigsminister en stor del af tiden.

Du kan læse hele Trumps tale her

USA har mistet sin førerposition til Kina og andre lande. Handelsaftalerne skal skrottes, hvis ikke de kan forbedres til USAs fordel, og forholdet til en række allierede skal revurderes for at maksimere amerikansk indflydelse og mindske udgifterne til militæret i udlandet. De allierede skal være med til at betale for deres egen sikkerhed, hvis de fortsat vil beskyttes af USA. Og endelig vil Trump have skrottet atom-aftalen med Iran og få udslettet terrortruslen fra Islamisk Stat. Og det meste var Clintons skyld.

»Arven efter Hillary Clinton er ikke USAs arv. De problemer, vi nu står over for - fattigdom og vold hjemme, krig og ødelæggelse ude - varer kun ved så længe, som vi holder ved de samme politikere, som har skabt problemerne. Vi skal have nye ledere for at ændre det,« sagde Trump og satte dermed dagsordenen for de sidste måneders valgkamp, hvor Trump vil angribe Clinton på to områder. På hendes tid som udenrigsminister, som ifølge Trump var en stor nedtur for USA med afgivelse af magt til Rusland og Kina. Og så det, som Trump kalder for hendes »korrupte« side, hvor hun ifølge ham taget imod penge fra fremmede regeringer til hendes private fond, mens hun var udenrigsminister.

»Korrupte Hillary«

»Omfanget af korruptionen har nået et niveau aldrig set før, når man bringer sit land i fare, lyver om det, og det ikke får nogen former for konsekvenser,«, sagde Trump om Clintons omgang med emails og hemmelige dokumenter, mens hun var udenrigsminister. Han nævnte, at FBI havde kaldt hendes opførsel for »ekstremt skødesløs«, og at hun havde ignoreret farene ved at anvende en privat server til at opbevare sine emails i sin tid som udenrigsminister.

»Det er Clintons arv. Død, ødelæggelse og svaghed«, sagde Trump.

Politiske kommentatorer hæftede sig ved, at der var dele af talen, som var meget atypisk republikansk ud over, at Trump ikke tegnede et mere optimistisk portræt af USA i fremtiden.

Ud over at han vil skrotte handelsaftalerne, hæftede man sig ved, at religion kun spillede en perifer rolle i talen, selv om han takkede de evangelisk kristne for deres støtte og lovede dem skattelettelser, selv hvis de skulle bryde med en gammel lov helt tilbage fra præsident Lyndon B. Johnson, hvor kirkerne blev straffet skattemæssigt, hvis de blandede sig i politik.

Og så lovede Trump faktisk også en lettelse af de universitetsstuderende gældsbyrde - et budskab som demokraternes præsidentkandidat, Bernie Sanders, drog rundt med, og som samlede tusinder af unge mennesker omkring den 74-årige senator fra Vermont.

Afdæmpet Trump

Men det var på andre områder en mere afdæmpet Trump. Han kaldte ikke Clinton »svindleren Hillary«, som han ellers plejer. Og én gang gik han i rette med de delegerede, da de råbte deres nye slogan mod Hillary Clinton. »Lock her up« - »Spær hende inde«. Der slog Trump afværgende ud med hånden og sagde: »We will defeat her in november« - »vi vil vinde over hende til november«.

Blev han mere præsidentiel af det? Det var ihvertfald en meget mere kontrolleret Trump, end man har set tidligere. Men frygtens USA er ifølge den republikanske kommentator Ana Navarro født. Men hun kan heller ikke lide Trump på grund af hans syn på latinoer og på ulovlige immigranter, som han også i talen sagde skulle ud. Især de kriminelle.