Frygten for flammerne

De olympiske leges vugge og en større by i nærheden hærges af nye brande i et Grækenland i undtagelsestilstand. Mange er blevet evakueret under dramatiske omstændigheder. Foreløbig meldes 61 dræbt. I Athen synes brandene, at være under kontrol.

Indbyggere flygter fra deres hjem. Foto: AFP Fold sammen
Læs mere

Radioantenna er en af mange græske radio- og TV-stationer, som de seneste dage kun har sendt udsendelser om skovbrande. Stationen lagde i går frekvens til hårrejsende indslag, da lyttere tæt på flammerne ringede ind.

En 14-årig pige tryglede grædende om den hjælp, som hun og en gruppe yngre beboere på en campingplads havde ventet på i timevis. De var blevet lovet en evakuering, men nu nærmede flammerne sig i horisonten, og hjælpen syntes stadig ikke på vej.

Det samme fortalte en ung mand, der ringede fra en kirke i nærheden af Olympia, hvor cirka 1.500 mennesker havde forsamlet sig for at søge ly i håbet om, at brandfolkene nåede frem, før flammerne tvang dem til at flygte fra kirken. Men ilden nærmede sig hurtigt, fortalte manden, med desperat stemme: »120 meter, 100 meter,« lød det.

Selv hørt over en skrattende bilradio og oversat via en græsk taxachauffør, stod desperationen i mange opkald skræmmende klart, og vidnede om de voldsomme scener, der i går udspillede sig omkring byen Olympia på halvøen Peloponnes cirka 400 kilometer syd for Athen.

Hvor det lørdag særligt var halvøens region Zacharo, der blev hårdt ramt, var det i går Olympias 200.000 indbyggere, der dagen igennem kunne se ilden æde sig stadigt grådigere ind på de skovområder, der omgiver byen. Selv om der indløb mange desperate meldinger til Radioantenna, var der i aftes ingen oplysninger om dræbte i området.

Antikke ruiner
Siden fredag har 61 allerede mistet livet i de mest fatale brande i Grækenlands historie. »Det brænder i mere end halvdelen af landet, og dette er afgjort en hidtil uset katastrofe for Grækenland,« sagde Nikos Diamandis, en talsmand for det nationale brandvæsen, i går.

En overgang i går så det ud til, at et af landets mest markante historiske steder var ved at gå op i flammer, da de nærmede sig selve Olympia det antikke område, hvor de første Olympiske Lege blev afholdt. Men efter en massiv indsats, med fly og helikoptere, undgik Olympias ruiner og et nyrestaureret museum, der blev shinet op i forbindelse med OL i 2004, at brænde ned.

Til gengæld åd ilden flere huse i landsbyer omkring Olympia, hvor beboerne rasede over, at myndighederne i deres øjne havde prioriteret en bunke antikke ruiner højere end deres hjem. Flere landsbyer i området blev dog evakueret i løbet af i går.

Nedbrændt tennisklub
Imens brandene omkring Olympia blusede op, fortsatte kampen mod utallige brande i resten af Grækenland, særligt på det vestlige Peloponnes og påøen Evia, hvorfra beboere blev evakueret per skib til Athen.

Selve Athen var lørdag og natten til søndag også var ramt af flere brande i byen periferi. Athens indbyggere, så tunge røgskyer drive ind over byen og efterlade et fint lag aske, der lagde sig som grå sne på fortovene.

Røgen stammede fra tre større brande, den nærmeste blot otte kilometer fra centrum, i en forstad, hvor mindst en lejlighed udbrændte. Da Berlingske Tidende i går besøgte stedet, vidnede en sveden, sort græsbramme få meter fra et lejlighedskompleks om, at det var tæt på for flere beboere i forstaden.

Få hundrede meter derfra var en tennisklub sluppet mindre heldigt og var udbrændt totalt. Kun de grønne kunstgræsbaner stod urørte, mens et cafeteria ved siden af var styrtet sammen. Cafeteriets borde var forvandlet til sort kul, der smuldrede mellem fingrene, og ved siden af var en parasols dug svedet af, og kun et metalskellet stod tilbage.

En ung kvinde, Maria, forklarede chokeret, at hun så sent som lørdag havde trænet i klubben. »Vi havde en tid kl. 11 og spillede, indtil vi blev evakueret af politiet. Nu er klubben væk.«

Knastøre buske
Værst gik det til i Kalybia 45 km fra Athen, hvor flere hektar skov udbrændte og ilden truede flere nærliggende huse.

I går var brandtomten uhyggeligt stille. Ikke en cikade, ikke en fugl gav lyd på stedet, hvor eneste bevægelse var røgen fra et par sortsvedne træer, der osede som et surt bål. Gløderne tog stadig fat enkelte steder, når den kraftige vind viste sig og sendte aske op i øjnene.

Vinden, temperaturer på 30 grader, og buske så tørre at bladene knaser mellem fingrene, er den dødsensfarlige cocktail, som kan gøre selv små gløder til en steppebrand.

Men Kalybia slap nådigt takket være brandfolk, som i femten timer frem til søndag morgen holdt ilden i skak. Et par af dem blev derfor taknemmeligt vartet op af Kalybias borgere med koldt vand og frokost i skyggen, da Berlingske Tidende mødte dem i går eftermiddag.

De var tydeligt udmattede efter et døgns vagt: »Vi kan ikke efterlade det, før alt er 100 procent slukket, for med vind og varme, kan ilden springe op uden varsel igen. Vi har været i gang siden fredag, men ved, at vores vagt ikke slutter for alvor, før der kommer regn. Men det er der ikke udsigt til, og det er virkelig en slem situation, vi står i,« sagde en mandlig brandmand i trediverne, der som andre menige i det græske brandkorps har fået ordre om kun at udtale sig anonymt.

Det kan skyldes, at det græske brandberedskab er blevet et politisk sprængfarligt emne op til det græske parlamentsvalg, der finder sted 16. september.

Regeringen, under ledelse af premierminister Costas Karmanlis, er blevet kritiseret for ikke at reagere hurtigt nok, da skovbrande tidligere på sommeren dræbte ti mennesker. Den seneste katastrofe bliver givet et hedt emne i valgkampen. Premierministeren har reageret på brandene ved at erklære landet i undtagelsestilstand og love, at de brandstiftere, som mistænkes for at stå bag flere ildspåsættelser bliver straffet. Han har desuden bedt EU om støtte, og flere lande, herunder Norge, Frankrig og Tyskland har svaret ved at sende fly til Grækenland.