Frygten for epidemier vokser i Nepal

Der er i høj grad behov for at få forsynet nepalesere med rent drikkevand og sanitet for at undgå epidemiudbrud efter jordskælvet i Nepal, beretter Røde Kors generalsekretær fra Kathmandu.

Foto: NARENDRA SHRESTHA. Luftfoto af ødelæggelser af landsbyer i Sindhupalchwok-distriktet 75 kilometer fra Kathmandu.
Læs mere
Fold sammen

NEPAL: Tusinder mennesker sidder klumpet sammen på gaderne, de har intet rent drikkevand, og de sanitære forhold er langt fra optimale.

Sådan rapporterer Røde Kors generalsekretær, Anders Ladekarl, der befinder sig i Nepals hovedstad, Kathmandu, hvor ødelæggelserne efter lørdagens voldsomme jordskælv, som indtil videre har kostet mere end 5.000 mennesker livet, ikke er til at tage fejl af.

»Jeg står lige nu midt i det værste og snakker med en mor, som har mistet sin tiårige datter. Der er rigtig mange mennesker - flere hundrede tusinde, der ligger uden for i lejre. De har ikke adgang til nogen som helst form for hjælp. De har ikke adgang til rent drikkevand, de har ingen mad, og de er stærkt traumatiserede over det, de har oplevet, og de efterrystelser, der har været,« fortæller generalsekretæren til Berlingske Nyhedsbureau.

Jordskælvet ramte lørdag morgen dansk tid og målte 7,9 på Richterskalaen. Siden har både myndigheder og nødhjælpsorganisationen arbejdet på højtryk for at redde personer, som lå fanget under murbrokker. Et redningsarbejde, som bliver stærkt udfordret af massivt regnvejr:

»Det har styrtregnet et par dage, og det gør, at vi frygter, at det her udvikler sig til en katastrofe, der medfører epidemier. Der er jo ingen sanitet, der hvor folk lever, og der er meget dårlig adgang til rent drikkevand. Så med et land, der i forvejen har historiske kolera-epidemier, kan man frygte, at der er fare for kolera,« siger Anders Ladekarl og fortsætter:

»Regnen vanskeliggør desuden at udføre hjælpearbejdet, for det er sværere at komme frem - der er mere mudder, og vejene er i forvejen ødelagte, og der har været masser af mudderskred.«

Ifølge generalsekretæren er redningsholdene så småt færdige med at redde menneskelig. Forude venter dog fortsat et stort og tidskrævende stykke arbejde med at få Nepal på fode igen.

»Lige nu handler det om at få skabt tag over hovedet på de mange nepalesere, der har mistet deres hjem - specielt i en tid, hvor det regner så meget. Så skal vi have forsynet med rent drikkevand og sanitet, så der ikke kommer epidemier. Og så skal alle de sårede behandles. Der er omkring 10.000 sårede efter jordskælvet, og det er der slet ikke klinikker og hospitalskapacitet til,« forklarer han.

Danskere har siden lørdag doneret i alt 3,5 millioner kroner til Røde Kors arbejde i Nepal. Et beløb, som Anders Ladekarl benytter lejligheden til at takke for:

»Det er helt fantastisk, og det er vi utroligt taknemmelige for. Det er noget af det, der gør, at vi allerede nu lokalt kan gå i gang med hjælpearbejdet. Det er virkelig penge, som gør nytte fra dag ét, for hurtig hjælp er dobbelthjælp.«

Flere danskere opholdt sig i Nepal under lørdagens jordskælv, og ifølge de seneste tal fra Udenrigsministeriets Borgerservice onsdag formiddag mangler man fortsat at høre fra to danskere, som formodes at opholde sig i landet.