Frygt og usikkerhed præger Berlin efter jule-attentat - »Krig er ikke, som det var engang. Nu er det sådan her«

En eller flere gerningsmænd kan fortsat være på fri fod efter mandagens attentat mod et julemarked i Berlin. Trods fortsat usikkerhed om baggrunden for angrebet har tyskerne taget hul på en bramfri debat om terror og flygtninge.

Berlin sørger efter mandagens angreb på et julemarked, der har kostet mindst 12 personer livet, mens 48 er såret. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var lyden af ambulancernes sirener, der gjorde det klart for Merja, at der ikke bare var tale om et trafikuheld, men noget mere alvorligt, da en lastbil mandag aften torpederede julemarkedet ved Gedächtniskirche i det centrale Berlin.

Hun var sammen med nogle venner gået på julemarkedet efter træning, og pludselig hørte de lyde fra den anden ende af julemarkedet.

»Jeg så ikke lastbilen, men pludselig hørte vi en mærkelig lyd, og så begyndte folk at løbe væk. Der var en, der skreg: ‘Der bliver skudt’. Men vi hørte ingen skud. En fra gruppen forsøgte at finde ud af, hvad det var sket, og kom tilbage og sagde, at det lignende et trafikuheld, men så begyndte ambulancerne at komme, og så vidste vi, at det måtte være mere alvorligt,« fortæller hun til Berlingske dagen derpå.

Merja bor og arbejder i Berlin, og hun er kommet tilbage til pladsen, der tirsdag formiddag er afspærret. Netop som hun er i gang med at fortælle, hvordan hun oplevede angrebet, åbner den centrale port i afspærringen, og dødslastbilen trækkes væk. Lastbilens smadrede front fortæller alt om den kraft, som den er kørt ind i folkemængden og juleboderne med.

Ved afspærringen vokser mængden af blomster i løbet af formiddagen. Der bliver også lagt julekugler og forskellige slags julekager i mindet om, at angrebet netop skete på et af de julemarkeder, der er en elsket tradition at besøge for såvel de lokale berlinere som de mange decemberturister i den tyske hovedstad. Én, der blot kalder sig »en berliner«, har lagt en tegning af et juletræ, hvori der står skrevet: »I os lever I videre«.

Alexia står ved blomsterne. Hun er født og opvokset i Berlin-bydelen Charlottenburg, hvor Gedächtniskirche ligger. Hun fortæller, at hun ikke kender nogen, der er kommet til skade, men at hendes mand var på julemarkedet for at købe slik til børnene om søndagen, hvor det lige så godt kunne være sket, som hun formulerer det.

På det tidspunkt er det politiets formodning om, at det er en anholdt flygtning, der helt bevidst har kørt lastbilen ind i folkemængden, men uanset om det viser sig at være sandt eller ej, mener Alexia ikke, at man kan kæde flygtninge sammen med en øget sikkerhedsrisiko.

»Det er ikke fair at polarisere og hænge alle flygtninge ud. Nogle få er onde, men langt de fleste er gode mennesker, som netop er flygtet fra vold. For at undgå den slags. Vi må ikke lade nogle få syge mennesker ødelægge vores frie samfund. Vi må ikke blive bange. Vi skal fortsætte med at leve vores liv og gå på julemarked,« siger Alexia.

Hun mener dog, at livet ikke kan leves helt så frit som tidligere efter årets angreb i Tyskland, Belgien og Frankrig.

»Men jeg mener, at der er skåret for meget ned på politiet det seneste årti. Vi er nødt til at have mere politi i gaderne, og måske skal julemarkeder beskyttes af nogle stærkere barrikader, men vi kan aldrig beskytte os helt, hvis vi vil holde fast i det frie samfund,« siger hun.

Tvivl om gerningsmand

Natten til tirsdag gennemførte specialstyrker en razzia i Hangar 6 i den nedlagte lufthavn Tempelhof i det sydlige Berlin, hvor den anholdte mand muligvis har opholdt sig. Den 23-årige syrer Zacharia lå og sov, da specialstyrkerne brasede ind i Hangar 6.

»Jeg så dem ikke, men jeg hørte støj og stemmer. Om morgenen fortalte en ven mig, at der var flere end 50 politibetjente. De sagde, at alle skulle blive på deres værelser. Det gjorde jeg også«, siger han til Berlingske, der møder ham foran hangaren.

»En af mine venner fortæller mig, at han har set den anholdte her i flygtningecentret på et tidligere tidspunkt«, fortæller Zachariah.

Tirsdag eftermiddag meddelte Tysklands offentlige anklager, Peter Frank, imidlertid, at den anholdte pakistaner, der har nægtet sig skyldig, muligvis ikke er gerningsmanden, samt at det ikke kan udelukkes, at flere muligvist bevæbnede gerningsmænd står bag angrebet.

Ifølge nyhedsbureauet dpa har politiets efterforskere fundet blodplettede beklædningsgenstande i dødslastbilens førerhus, men højtstående kilder i tyske efterretningskredse fortæller til avisen Die Welt, at den anholdte pakistaner ikke bar blodplettet tøj, da han kort tid efter anslaget på julemarkedet blev anholdt i den nærliggende park Tiergarten.

På en pressekonference i Berlin tirsdag eftermiddag havde indenrigsminister Thomas de Maizière kort forinden understreget, at myndighederne ikke længere nærer tvivl om, at der var tale om et overlagt terrorangreb. »Vi har med et brutalt attentat at gøre«, sagde indenrigsministeren. Indtil videre har mindst 12 mennesker har mistet livet som følge af mandagens attentat. 48 personer er sårede, heraf flere hårdt.

‘Merkels dødsofre’

Tirsdag lagde Tysklands kansler, Angela Merkel, ikke skjul på, hvor forfærdeligt det ville være, hvis der har været en flygtning involveret i angrebet.

»Hvis det viser sig, at gerningsmanden er flygtning, vil det være særligt modbydeligt over for de mange, mange tyskere, der til daglig er engageret i flygtningehjælpen, og over for de mange mennesker, der virkelig har brug for vores beskyttelse, og som bestræber sig på at blive integreret i vores land«, sagde Merkel på en pressekonference.

Hos Tysklands Grønne advarer ledende politikere mod generaliseringer om flygtninge og muslimer efter mandagens attentat. I stedet opfordrede partichef Cem Özdemir til at efterprøve, om myndighedernes sikkerhedstiltag kan forbedres. »Absolut sikkerhed findes ikke, men det er ingen undskyldning for at lade stå til«, sagde den grønne partichef i et interview med den tyske tv-station ZDF.

Den offentlige anklager understregede tirsdag ligheden med julis terrorangreb i franske Nice, og sagde, at angrebet ud fra valget af mål sandsynligvis har et »islamistisk« motiv. Og hvis den offentlige anklager viser sig at have ret i den antagelse, vil den i forvejen ophedede debat om flygtninge og asylansøgere i Tyskland sandsynligvis kun forstærkes frem mod forbundsdagsvalget i efteråret 2017.

Allerede inden Merkels pressekonference angreb den ledende AFD-politiker Marcus Pretzell, der er formand for det indvandrings- og islamkritiske højreparti Alternative für Deutschland, kansleren og hendes flygtningepolitik som ansvarlige for attentatet. »Hvornår slår den tyske retsstat tilbage? Hvornår ophører dette forbandede hykleri? Det er Merkels dødsofre!«, skrev Marcus Pretzell på Twitter.

Øget terrorrisiko

USAs udenrigsministerium advarede i november netop om risiko for terrorangreb i Europa i forbindelse med julen og pegede især på større folkemængder som potentielle mål.

Da Berlingske for et par uger siden interviewede EUs antiterrorkoordinator,
Gilles de Kerchove, understregede han også, at risikoen er betydelig. Men han påpegede dog, at det især er hjemvendte jihadister fra Syrien og de ensomme ulve, der bliver hurtigt radikaliserede, som udgør trusselsbilledet, mens flygtninge hidtil kun har været et »marginalt fænomen« som en sikkerhedsrisiko:

»Men det betyder ikke, at vi ikke skal kigge på det. Vi er derfor meget påpasselige ved grænserne med systematiske check. Vi ved, at salafistiske organisationer aktivt har forsøgt at rekruttere i Tyskland, og i nogle af de forhindrede terrorplaner har flygtninge været involveret, men vi ved også, at det i ét tilfælde var flygtninge, der ringede til politiet og bad dem anholde en anden«, sagde Gilles de Kerchove og tilføjede:

»Vi skal hverken overdrive risikoen for infiltration gennem migrationsstrømmen, eller for at reelle flygtninge bliver forført af Daesh’ retorik og rekrutteret af salafistiske organisationer. Vores hovedbekymring er de etablerede netværk, der allerede er i Europa, med jihadister, der vender hjem. Den anden hovedbekymring er folk, der lever i Europa og ingen forbindelse har til Daesh eller Al-Qaeda, men som bliver inspireret af retorikken på internettet.«

Tilbage på pladsen ved Gedächtniskirche føler Merja sig også overbevist om, at der vil komme mere terror i Europa.

»Det er så trist. Vi kender ikke motivet, og måske er det bare en galning, men tingene har ændret sig. Krig er ikke, som det var engang. Nu er det sådan her. Det er kommet tættere på os, og jeg tror desværre, at vi må vænne os til, at det vil ske igen. På den måde er noget ændret, selv om jeg ikke ved, hvad det kan komme til at betyde på længere sigt.«