Frygt for voldsom uro i Jerusalem, når Donald Trump ændrer USAs Mellemøstpolitik

USAs præsident ventes senere i dag at anerkende Jerusalem som Israels hovedstad. Et skridt, der allerede nu kritiseres af palæstinenserne og regionens arabiske ledere, og som får israelske myndigheder til at forberede sig på voldelige protester.

Palæstinensere i Betlehem brænder et billede af USAs præsident Donald Trump. I aften ventes Trump at anerkende Jerusalem som Israels hovedstad. Fold sammen
Læs mere
Foto: MUSA AL SHAER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Israelere og palæstinensere går urolige dage i møde.

Onsdag aften ventes USAs præsident, Donald Trump, at anerkende Jerusalem som Israels hovedstad og erklære, at han vil flytte USAs ambassade til Jerusalem fra den hidtidige adresse i Tel Aviv.

Den ventede erklæring kritiseres i skarpe vendinger fra den palæstinensiske ledelse. Både Hamas i Gaza og Fatah-bevægelsen har på forhånd erklæret »tre dages vrede« i protest mod USAs ventede politiske kursskifte.

I palæstinensernes optik er en amerikansk anerkendelse af Jerusalem som Israels hovedstad en blåstempling af Israels besættelse af Østjerusalem, og et skridt, der i fremtiden kan forhindre palæstinenserne i at erklære Østjerusalem for hovedstad i et fremtidigt Palæstina.

»Hokus pokus, besættelsen forsvinder i aften,« siger palæstinensiske Jamil med ironi i stemmen, mens han bærer mælkeprodukter ind i en kiosk i det vestlige Jerusalem. Jamil er en 44-årig palæstinenser fra Østjerusalem - den del af byen, som af FN og de fleste lande i verden anses for at være under israelsk besættelse.

Selv om Jamil ikke er blandt de palæstinensere, der planlægger at deltage i demonstrationer de kommende dage, er han lige så kritisk over for Trumps ventede udmelding, som mange andre palæstinensere.

Ifølge det jordanske kongehus og den palæstinensiske præsident Mahmoud Abbas, som citeres af AFP, fortalte Donald Trump tirsdag aften en række regionale ledere om USAs kursskifte i forhold til Jerusalems status.

Ifølge det israelske dagblad Yediot Aharonot advarede samtlige arabiske ledere Donald Trump mod at anerkende Jerusalem som Israels hovedstad.

»Egyptens præsident Abdel Fattah al-Sisi sagde til Trump, at det vil såre muslimers følelser. Jordans kong Abdallah sagde, at det vil medføre regional ustabilitet, og den palæstinensiske præsident Mahmoud Abbas sagde, at det vil ødelægge muligheden for oprettelsen af en palæstinensisk stat,« skriver Yediot Aharonot.

Tyrkiets præsident Recep Tayyip Erdogan har reageret med trusler om konsekvenser for forholdet til Israel som følge af Donald Trumps ventede erklæring.

Ifølge det tyrkiske dagblad Hürriyet truer Erdogan med at suspendere diplomatiske forbindelser til Israel.

»Det vil ikke kun være et brud på international lov, men også et slag mod humanitær samvittighed,« sagde Erdogan ifølge Hürriyet.

I Israel har premierminister Benjamin Netanyahu ifølge dagbladet Haaretz forbudt regeringens ministre at udtale sig om Donald Trumps ventede erklæring inden talen i aften.

Trods det modtages Trumps intentioner overvejende positivt blandt den israelske befolkning.

Artiklen fortsætter under kortet:

Den tidligere israelske general og chef for hærens efterretningstjeneste Amos Yadlin er en af de personer, der beskriver USAs anerkendelse af Jerusalem som et »positivt skridt«.
I en række tweets nedtoner han også de dramatiske udsagn om de regionale følger, som Trumps erklæring måtte få.

»Palæstinenserne, araberne og tyrkerne kommer med tomme trusler. Mellemøstens befolkning, inklusive palæstinenserne, vil ikke fylde gaderne på baggrund af denne beslutning. Deres fokus er rettet mod andre emner,« skriver Amos Yadlin på Twitter.

I forhold til den negative betydning, nogle siger, Trumps erklæring vil få for fredsprocessen mellem Israel og palæstinenserne, er Amos Yadlin ikke bekymret.

»Vil erklæringen ødelægge fredsprocessen? Hvis sådan en proces, der styrer mod israelsk-palæstinensisk fred, findes, ja, så er det nyt for mig,« skriver han.

Under krigen i 1967 erobrede Israel Østjerusalem fra Jordan og annekterede herefter disse områder. Siden fredsforhandlingernes begyndelse mellem Israel og palæstinenserne i 1990erne har Jerusalems fremtidige status været et af de store stridsspørgsmål.