Frygt for nytårsterror: Byer verden over skærper sikkerheden

Frygten for et terrorangreb midt i nytårsfestlighederne får byer som Bruxelles, Paris og New York til at skrue helt op for sikkerheden. Flere personer er anholdt i Europa mistænkt for at planlægge terror. Herhjemme følger PET situationen.

En fransk soldat patruljerer på Champ-Elysee i Paris. Foto: Christophe Petit Tesson / EPA Fold sammen
Læs mere
Foto: Christophe Petit Tesson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bruxelles' borgmester har afblæst de officielle nytårsfejringer. I Moskva vil Den Røde Plads blive spærret af. Og i Paris og Berlin er store, traditionsrige fyrværkerishows blevet aflyst.

Både i Ankara og Belgien har politiet anholdt flere personer, som angiveligt har haft konkrete planer om at udføre terroranslag nytårsaften.

Frygten for terror lægger en dæmper på nytårsfestlighederne i en lang række storbyer over hele verden. Herhjemme er trusselsniveauet uændret, men PET holder øje med udviklingen i Europa.

Bruxelles:

De belgiske myndigheder besluttede onsdag, at det ville være for risikabelt at gennemføre et stort anlagt nytårsshow i centrum af Bruxelles. Ved et lignende arrangement sidste år deltog omkring 100.000 mennesker.

Beslutningen om at aflyse festlighederne er taget på »baggrund af specifikke oplysninger, vi har modtaget,« sagde den belgiske premiereminister Charles Michel ifølge BBC.

I løbet af ugen er i alt otte personer blevet anholdt i Belgien, mistænkt for at planlægge et angreb i belgiske hovedstad netop nytårsaften, skriver Sky News.

Terrorberedskabet i Bruxelles har været på sit højeste siden angrebet mod Paris den 13. november. Fire af gerningsmændene havde bopæl i Bruxelles, mens belgisk politi har anholdt ni personer, som menes at have forbindelse til angrebet.

Paris:

Den franske hovedstad, som er blevet ramt af to terrorangreb i 2015, har aflyst det traditionsrige fyrværkerishow på Champs-Elysees. Men tusindvis af mennesker får alligevel lov til at samle sig på hovedgaden.

»Det parisiske og franske folk har behov for denne symbolske overgang til det nye år. Efter det vores by har gennemlevet, må vi sende et signal til verden,« sagde Paris' borgmester Anne Hidalgo til den franske avis Journal du Dimanche.

11.000 betjente og politifolk vil være på gaden i Paris i løbet af de kommende døgn, skriver BBC.

New York:

Èn million mennesker forventes at samle sig på Times Square, når klokken nærmer sig midnat, skriver The Guardian. 6.000 betjente - nogle fuldt udrustede, andre i civil - skal passe på menneskemængden.

Sikkerhedsforanstaltningerne bliver mere »omfattende end nogensinde,« siger New York-borgmesteren Bill de Blasio ifølge The Guardian.

Moskva:

På Den Røde Plads i Moskva plejer tusindvis af russere og turister at fejre overgangen til det nye år. Men ikke i dag. De russiske myndigheder har lukket pladsen, selvom der ifølge de russiske myndigheder ikke er viden om konkrete terrorplaner.

»Det er ikke nogen hemmelighed, at Moskva er et af de foretrukne mål for terrorister,« sagde Moskva-borgmester Sergei Sobyanin for få dage siden, skriver The Guardian.

Ankara:

Onsdag arresterede det tyrkiske politi to formodede IS-medlemmer for at planlægge et terrorangreb mod hovedstaden Ankara. Ifølge de tyrkiske myndigheder skulle angrebet ramme to forskellige pladser, hvor mange mennesker ville være samlet, skriver Reuters.

Der blev fundet selvmordsveste og bomber i forbindelse med anholdelserne.

Berlin:

Mere end hundredetusinde mennesker forventes traditionen tro at samle sig foran Brandenburger Tor for at fejre nytåret. Men frygten for terror betyder, at de besøgende må tage visse forholdsregler, skriver Deutsche Welle.

Fyrværkeri vil være forbudt. Og ingen af de besøgende må medbringe rygsække, kufferter, glasflasker.

Danmark:

Trusselsniveauet mod Danmark er uændret i forbindelse med nytåret, oplyser PET til Berlingske. I en mail skriver efterretningstjenesten, at man holder øje med udviklingen i Europa.

»Terrortruslen mod Danmark er fortsat alvorlig, og PET er derfor løbende opmærksom på, om der sker ændringer i trusselsbilledet i Danmark. PET følger også løbende situationen og konkrete hændelser i Europa.«

På Rådhuspladsen i centrum af København vil flere tusinde samle sig for at affyre raketter og fejre nytåret. Københavns Politi oplyser, at der »naturligvis vil være mange betjente til stede, når der er mange mennesker,« men ønsker ikke at oplyse, om der vil være flere betjente end ved tidligere tilsvarende arrangementer eller hvilke dele af byen, politiet holder øje med.