Frygt for IS-styret atom-tsunami

Mindst fem gange har Islamisk Stat været i kontakt med den russiske mafia i Moldova i forsøget at få fingrene i uran. Indtil nu uden held.

Foto: YOUNIS AL-BAYATI

WASHINGTON: Situationen er som skåret ud af et oplæg til en Hollywood-film. To mænd sidder i 2011 på restaurant Cocos Prive i Moldovas hovedstad, Chisinau.

Den ene har en en lille pose med radioaktivt materiale. En »smagsprøve« på det, den anden person kan få, hvis ellers han betaler 2,5 millioner dollar til den russiske mafia. Den anden person udgiver sig nemlig for at være »indkøbschef« hos det, der et par år senere bliver kaldt for Islamisk Stat.

Men heldigvis for Europa og for USA er han i virkeligheden en agent for Moldovas hemmelige politi, der har opsnuset, at der for femte gang er en handel i gang mellem russiske forbryderbander og forskellige terrorgrupper.

Og det varer ikke mange minutter, før bagmanden for den russiske mafia, Valentin Grossu, ligger i håndjern. Men som en agent for det amerikanske forbundspoliti, FBI, der har fulgt aktionerne i Moldova, siger, så vrimler det desværre med den slags forsøg på at sælge radioaktive stoffer til agenter fra Islamisk Stat eller andre terrorgrupper som al-Qaeda. Og det meste foregår – så vidt man ved – fra adresser i Moldova i hjertet af Europa.

En hellig alliance mellem russiske gangstere og islamiske terrorister. For som Chicago Times skriver med kilder i FBI, så ser det ud til, at sælgerne af det radioaktive materiale specifikt går efter organisationer, som hader Vesten og USA – formentlig for at undgå, at det falder i forkerte hænder, og at materialet bliver brugt til at angribe Rusland.

Beskidte bomber mod kristne

Det er ikke nogen hemmelighed, at Islamisk Stat og al-Qaeda helt åbent ønsker at erhverve sig en atombombe eller en såkaldte »beskidt« bombe, der kan sprede radioaktive stoffer i et større områder.

Men enkelthederne i sagerne i Moldova begynder først nu at dukke op, fordi det amerikanske nyhedsbureau AP har fået adgang til politirapporter.

De amerikanske efterretningstjenester mener ikke, at Islamisk Stat på nogen måde har chancer for at bygge en regulær atombombe.

Men en »beskidt« bombe, der kan dræbe tusinder i et begrænset område, fordi den ved en eksplosion spreder radioaktivt materiale gennem luften, kan sagtens laves af den frygtede terrororganisation.

En tysk journalist, Jürgen Todenhofer, som er en af de få journalister, der har været tæt på Islamisk Stat som reporter, sagde i sidste uge til et israelsk dagblad, at man ikke skal undervurdere Islamisk Stat.

Han sagde, at terrorgruppen er ved at planlægge en »atomar tsunami«, »og har planer om at lave den største religiøse udrensning, verden nogensinde har set«, siger Todenhofer.

»Terroristerne planlægger at dræbe flere hundrede millioner kristne,« siger han.

Sidste år forlød det, at Islamisk Stat allerede er i gang med at bygge en bombe med det materiale, organisationen angiveligt skulle have stjålet fra et universitet i den irakiske by Mosul.

De radioaktive stoffer er tilstrækkelige til at lave en beskidt bombe, der kan dræbte tusinder af mennesker. Oplysningen kom fra et tidligere medlem af Islamisk Stat, der var britisk statsborger, og hans udsagn blev taget så alvorligt, at der blev lavet en rapport til FN om de urovækkende planer.

 

Også den amerikanske efterretningstjeneste NSAs vicedirektør, Cedric Leighton, siger, at de vestlige lande skal være særdeles opmærksomme på det her. IS er, ifølge Leighton, næppe i stand til at bygge en regulær atombombe, men en beskidt bombe vil være lige så rædselsvækkende.

»Beskidte bomber er det, de vestlige lande skal frygte mere end noget andet og gøre alt, hvad de kan for at beskytte sig imod,« siger han.

I sagen i Moldova lykkedes det ikke for den russiske mafia at sælge stofferne denne gang. Men som en fra Moldovas politi siger, så skred hans gruppe ind, da der forelå en »smagsprøve« på bordet. »Og det vil sige, at der stadig findes masser af radioaktivt materiale et eller andet sted. For prøverne kommer et sted fra«.