Frygt for at 10.000 er døde i Nepal

Utilfredsheden stiger blandt Nepals indbyggere, der ikke føler, at myndighederne gør nok efter weekendens voldsomme jordskælv.

Mange af Kathmandus indbyggere overnatter i det fri, fordi de frygter, at nye jordskælv vil få flere bygninger til at styrte sammen. Foto: Adnan Abidi Fold sammen
Læs mere

BEIJING: Store dele af Nepals befolkning sover fortsat under åben himmel. Frygten for, at nye jordskælv vil få endnu flere bygninger til at kollapse, holder dem fra at søge inden døre. Plastictelte og hjemmelavede blikskure giver midlertidigt ly for jævnlige regnskyl. På fjerde døgn kæmper Nepal med at finde overlevende, mens dødstallet bliver ved med at stige. Det officielle tal lyder nu på 4.349 omkomne, men landets premierminister, Sushil Koirala, tirsdag udtalte, at helt op mod 10.000 kan have mistet livet.

»Dødstallet kan ende med at nå op på 10.000, fordi informationer fra fjerntliggende landsbyer, der er ramt af jordskælvet, stadig mangler,« sagde han.

Dermed kan jordskælvet, der ramte lørdag morgen, vise sig at blive det mest dødbringende i landets historie. Sushil Koirala forsikrede samtidig, at regeringen i Kathmandu gør alt, hvad den kan for at sikre nødhjælp og assistance til alle, der har brug for det. FN vurderer, at otte millioner mennesker er berørt af katastrofen, og at tæt ved halvanden million mangler mad.

Både i hovedstaden og på landet vokser utilfredsheden med myndighedernes nødberedskab.

Det meste af den nepalesiske hær er indkaldt til redningsarbejdet, men både soldater og andre myndigheder bliver kritiseret for ikke at være godt nok udstyret eller hurtigte nok til at nå frem, når der er brug for dem.

»At vente på hjælp er mere pinefuldt end at gøre arbejdet selv,« siger 27-årige Pradip Subba til nyhedsbureauet Reuters.

Hele landsbyer ødelagt

Sammen med andre frivillige er han ved at fjerne mursten fra den sammenstyrtede minaret Dharahara-tårnet. Han forventer at finde liget af sin bror et sted i ruinerne.

»Vores hænder er de eneste maskiner lige nu. Der er ikke kommet nogen fra hæren eller myndighederne for at hjælpe os,« siger han.

Hovedstaden er ramt af hyppige strømsvigt, og telefonnetværket er stadig ustabilt. Dertil kommer, at gaderne i nogle af Kathmandus gamle bydele er så smalle, at redningskøretøjer har svært ved at komme igennem.

Hvordan, situationen er på landet, er stadig ikke fuldt ud afklaret. Jordskælvet var en katastrofe, flere eksperter havde forudset ville indtræffe før eller siden, alligevel har mange landsbyer i bjergrige eller øde områder stadig ikke fået hjælp. Rapporter fra områder tæt ved jordskælvets epicenter beskriver, hvordan hele landsbyer er helt eller delvist ødelagt eller begravet af jordskred. Omkring 90 procent af Nepals befolkning bor på landet.

Men stort set hele den politiske, sociale og økonomiske elite er bosat i hovedstaden. Årtiers ideologiske og etniske stridigheder og væbnede konflikter har efterladt landområderne i et politisk tomrum. I årevis har forskellige fraktioner og politiske alliancer i Kathmandu skændtes om, hvordan Nepals provinser og distrikter fremover skal styres. Det har endnu ikke ført til udformningen af en ny forfatning. I stedet bliver størstedelen af landet administreret af teknokrater, der på papiret er midlertidigt indsat. De står nu over for den gigantiske opgave at fordele og styre nødhjælpen i takt med at den når frem. De fleste udenlandske nødforsyninger, der er sendt til Nepal, lander i landets eneste internationale lufthavn i Kathmandu.