Frustrationer har udløst oprør i flygtningelejr på Lesbos

Stenkast mod politiet, der svarer igen med tåregas. Et oprør har ramt registreringscenteret for flygtninge og migranter på den græske ø Lesbos. Det oplyser kilder på øen.

ARKIVFOTO. Frustrationerne over forholdene i flygtningecenteret Moria på den græske ø Lesbos og frygten for at blive sendt tilbage til Tyrkiet, har nu udløst et oprør blandt nogle af lejrens over 2.000 flygtninge og migranter. Billedet er taget under pavens besøg i lejren 16. april. Fold sammen
Læs mere
Foto: ARIS MESSINIS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Frustrationerne over forholdene i flygtningecenteret Moria på den græske ø Lesbos og frygten for at blive sendt tilbage til Tyrkiet, har nu udløst et oprør blandt nogle af lejrens over 2.000 flygtninge og migranter.

Det oplyser en af de danske frivillige, der opholder sig på Lesbos for at hjælpe de flygtninge og migranter fra Mellemøsten og Sydasien, der tager turen til øen fra den tyrkiske vestkyst.

»Der er et oprør i Moria-lejren. Frivillige og medicinsk personale og EASO (EUs asylagentur, red.) er, så vidt vi kan høre, blevet evakueret, og flygtningene har angiveligt taget kontrol over en del af centeret. Politiet har svaret igen med tåregas,« siger Mathilde Løk Olsen, der har været frivillig på Lesbos siden midten af marts.

Græsk politi, der bliver angrebet af stenkastende flygtninge, bekræfter, at der er uroligheder i Moria-lejren, som Paven besøgte for ti dage siden. Urolighederne hænger måske sammen med, at lejren i går havde besøg af den hollandske og græske minister for migration.

Stemningen i Moria-lejren har fra tid til anden været på kogepunktet siden EUs aftale med Tyrkiet trådte i kraft den 20 marts. Aftalen betyder, at Grækenland med hjælp fra udsendt personale fra de andre EU-lande kan sende flygtningene og migranterne tilbage til Tyrkiet. Aftalen betyder samtidig, at Moria-lejren er blevet en lukket lejr – en interneringslejr, som nogle af de humanitære organisationer har kaldt den i forbindelse med, at de i protest har indstillet dele af deres arbejde i Moria.

»Det skulle være de mindreårige, der er brudt ud af deres del af detentionscenteret, og voksne mænd har tilsyneladende sluttet sig til efter politivold mod de mindreårige. De har kastet sten efter politiet og brudt ind i andre afdelinger for at ødelægge ting samt sat ild til nogle skraldespande. Politiet har responderet med tåregas. Frivillige, personale og familier er blevet evakueret,« fortæller Mathilde Løk Olsen fra Lesbos.

Hun understreger, at flere af flygtningene og migranterne i lejren har siddet indespærret siden den. 20. marts  - også flere af de mindreårige.

»Og vi har hørt flere fortællinger om politivold, mangel på mad, telte og information,« siger Mathilde Løk Olsen.

TV: