Fru Fillons suspekte »gemmeløn«

Ifølge presseafsløringer tjente Penelope Fillon små fire millioner kroner som assistent for sin mand, François, uden at røre en finger. Beskyldningerne sår tvivl om den konservative kandidats »rene« image.

Foto: Irina Kalashnikova/Sputnik Fold sammen
Læs mere

Bag enhver stor mand gemmer sig en kvinde. Sådan lyder den franske version af et gammelt ordsprog, som trods en vis mangel på kønspolitisk korrekthed givetvis stadig er god latin blandt mange af François Fillons kernevælgere.

I hvert fald har historien om den konservative præsidentkandidats diskrete hustru, der holdt hjemmefronten og tog sig af parrets fem børn, mens manden steg til tops i fransk politik, passet perfekt til hans image som fortaler for gode borgerdyder og traditionelle familieværdier. Lige indtil Le Canard enchaîné onsdag kunne afsløre, at hun i en årrække så at sige har fået løn for at »gemme sig bag sin store mand«, betalt af de franske skatteydere.

Ifølge det satiriske ugemagasin modtog Penelope Fillon fra 1998 til 2007 i alt, hvad der svarer til små fire millioner kroner for at fungere som assistent for først sin mand og senere – da han blev minister – et andet konservativt parlamentsmedlem. Den blandt franske parlamentarikere udbredte og omdiskuterede praksis med at ansætte deres nærmeste for offentlige midler er ganske vist fuldt lovlig. Men kun hvis familiemedlemmerne faktisk arbejder for pengene, og Penelope Fillons indsats var tilsyneladende minimal.

Den konservative præsidentkandidats walisiskfødte kone har, som Le Canard sarkastisk bemærker, mange andre kvaliteter, Blandt andet er hun kendt som en ferm pæretærtebager og shetlandsponyrytter i egnen omkring den lille vestfranske by Solesmes, hvor Fillon-familiens château ligger. Men ifølge magasinets kilder har Penelope Fillon kun ved sjældne lejligheder sat sine ben i Nationalforsamlingen og aldrig for at bestille noget.

På den baggrund besluttede anklagemyndigheden onsdag, få timer efter at Le Canard var kommet på gaden, at indlede en efterforskning af Penelope og François Fillon for svindel med offentlige midler.

Lad den som er ren ...

Sammenlignet med andre sager om snyd og bedrageri blandt franske politikere – ikke mindst dem, som forfølger tidligere præsident Nicolas Sarkozy – hører Penelope-gate til i bagatelafdelingen. Når sagen alligevel er et alvorligt problem for Fillon, er det bl.a. fordi, han under kampagnen i forbindelse med de konservatives primærvalg i november førte sig frem som den eneste »rene« kandidat.

»Jeg er gennem 30 år i politik aldrig blevet sat i forbindelse med en eneste sag, der såede tvivl om min etik. Man kan ikke lede Frankrig uden at være uantastelig – vi er politikere og ikke almindelige borgere,« lød det eksempelvis fra Fillon under en debat med rivalen Alain Juppé, der har en dom for fusk i forbindelse med, ja såmænd, fiktive ansættelser.

I en meningsmåling foretaget for TV-stationen BFM angav 45 pct. af Fillons støtter netop »hæderlighed« som det vigtigste argument for at stemme på ham fremfor Juppé og Sarkozy. Et kort, som den konservative kandidat næppe gør klogt i at spille igen under de kommende måneders præsidentvalgkamp – uanset resultatet af anklagemyndighedens undersøgelse.

Sagen øger heller ikke ligefrem hans troværdighed som fortaler for voldsomme offentlige besparelser.

Kvindehad og sabotage

Efter forgæves forsøg på at tie sagen ihjel valgte Fillon da også torsdag aften at gå til modangreb i et TV-interview. Her afviste han Le Canards afsløringer som udtryk for »kvindehad« og et forsøg på at sabotere hans kampagne. Hans kones stilling som assistent var både »lovlig, reel og fuldstændig transparent«, forsikrede den konservative kandidat og tilføjede, at hun gennem hele hans lange politiske karriere havde gennemlæst og rettet taler samt taget imod folk, som han ikke havde selv havde tid til at møde. En funktion, som hun ikke behøvede at møde op i Nationalforsamlingen i Paris for at varetage.

Problemet med den forklaring er, at Penelope Fillon i sine yderst sjældne interview har givet et helt andet indtryk af sin rolle.

»Indtil nu har jeg aldrig deltaget i min mands politiske liv,« sagde hun eksempelvis i oktober til avisen Le Bien public.

Tidligere har Penelope Fillon beskrevet sig selv som en »bondekone«, der »foretrækker at sidde på bagerste række og lytte til de andre«. Det bliver der givetvis rig lejlighed til, når ægteparret under de kommende måneders valgkamp vil få tudet ørene fulde af anklager om svindel og hykleri.

Martin Tønner er Berlingskes korrespondent i Sydeuropa