Fronterne trukket skarpt op før det tunesiske valg

Salafister og sekulære viser tænder forud for dagens valg i Tunesien. Imens har favoritterne fra islamistpartiet Ennahda travlt med at forsikre om deres moderate linje.

Tilhængere af det islamistiske parti Ennahda på gaden forud for dagens valg. Partiet spås at blive det største i Tunesien og gør meget for nedtone sine religiøse holdninger.
Læs mere
Fold sammen

Det enorme portræt af Zine El Abidine Ben Ali er hængt op på bymuren i Tunis’ havnekvarter, og videoens første billeder viser, hvordan folk stopper op og kikker forbavset. Nogle ser bange ud. Andre hidser sig gradvist op, og til sidst vinder indignationen. En gruppe mænd flår portrættet ned, men bag det dukker et budskab prentet med store skrifttegn op: »Pas på, diktaturet kan vende tilbage. Stem 23. oktober,« står der, og vreden forvandles til lettede smil.

For blot ti måneder siden var kæmpeportrætterne af Ben Ali en integreret del af bybilledet overalt i Tunesien. Og folkene bag videoen, der de seneste dage har spredt sig viralt på internettet, gør ret i at minde deres landsmænd om, at den nyvundne frihed er skrøbelig. Men hverken den afsatte diktator eller resterne af hans regime udgør den alvorligste fare for Tunesiens spirende demokrati, der i morgen tager et syvmileskridt med valget af en grundlovgivende forsamling.

Religiøse spændinger

Forrige fredag måtte politiet bruge tåregas for at opløse en demonstration nær den midlertidige premierministers residens, hvor tusindvis af islamister kastede med sten og krævede sharialov indført. Samtidig forsøgte en gruppe meningsfæller for anden gang på få dage at angribe den private TV-station Nessma.

Demonstranterne, hvoraf mange tilhører den salafistiske organisation Hizb ut Tahrir, er vrede over, at Nessma TV først på måneden viste tegnefilmen Persepolis. I den prisbelønnede film skabt af eksiliraneren Marjane Satrapi indgår en sekvens, hvor Allah er afbilledet. Hvilket som bekendt ifølge fundamentalistisk islamopfattelse er strengt forbudt.

 

I søndags var det tusindvis af sekulære tuneseres tur til at vandre gennem hovedstaden i forsvar for ytringsfriheden og for at vise islamisterne, at de ikke har monopol på gaden. Flere blandt de mange kvinder i demonstrationen udtrykte over for The Guardian frygt for islamistpartiet Ennahdas angivelige skjulte dagsorden i forhold til Tunesiens for den arabiske verden høje grad af ligestilling.

Islamist med udslået hår

Ennahda, der står til at blive det klart største parti ved dagens valg, har da også travlt med at forsikre om sin moderate linje. Partiet har taget afstand fra demonstrationerne mod Nessma TV. Samtidig er dets kvindelige kandidater blevet sendt i byen for at imødegå beskyldningerne på ligestillingsområdet.

Blandt dem er Souad Abd al-Raman. Den midaldrende kvinde har vakt opsigt i Tunis, hvor hun går på stemmefiskeri iført solbriller, hvid kasket og med udslået hår.

»Ennahda går ind for, at tunesiske kvinder skal være fri - også til at klæde sig som de vil,« sagde Abd al-Raman ifølge Reuters, da nyhedsbureauet forleden fulgte hende rundt i byen. Men ikke alle var enige.

»Folk vil have en kone som hende der, ikke en som dig,« sagde en langskægget mand og pegede på en slørklædt kvinde.