Fronterne skærpes frem mod svensk valg

Mens statsminister Fredrik Reinfeldt ydede en »svag indsats« i den sidste partilederdebat, var Socialdemokraternas udfordrer, Stefan Löfven, i offensiven i den sidste partilederrunde, mener svenske medier.

SVERIGE: Med under et døgn til det svenske valg er det mest sandsynlige fortsat, at den socialdemokratiske formand, Stefan Löfven, bliver Sveriges næste statsminister.

Det forudser flere svenske medier, efter at partilederne fredag aften mødtes for sidste gang inden det svenske valg, der afholdes søndag.

Selv om statsminister Fredrik Reinfeldt er bagud i prognoserne, formåede han ifølge Aftonbladets kommentator, Lena Mellin, ikke at gå i offensiven og ydede »en ganske svag indsats i debatten« fredag aften.

»Han optrådte som en teamleder, der lader holdet gøre arbejdet og kun blandede sig, når nogen på holdet havde brug for hjælp,« skriver hun.

Omvendt var det Stefan Löfvens »hidtil bedste partilederdebat«, mener den politiske kommentator, og under overskriften »Det peger på dig, Löfven« skriver hun, at det overvejende sandsynlige er, at Löfven får ansvaret for at danne regering efter valget.

I Dagens Nyheter skriver retorikeren, Fredrik Söderquist, at debatten for Stefan Löfvens vedkommende, var »et positivt stilbrud«, som gav Statsministerkandidaten »mulighed for at udvikle og styrke sine argumenter«.

»Det var sandsynligvis hans bedste indsats i en partilederdebat,« skriver Fredrik Söderquist og udnævner Löfven til »debattens vinder«.

Samtidig peger retorikeren på, at Reinfeldt - sammen med sin udenrigsminister Jan Björklund fra Folkpartiet - fyldte mindst i debatten.

Fredrik Reinfeldt og hans parti Nya Moderaterna står dog som vinder af fredagens partilederrunde ét sted; nemlig i en måling blandt TV-seere, som målingsinstituttet Demoskop har foretaget. Her mener 29 procent, at Reinfeldt gjorde det »meget godt«, mens Löfven får andenpladsen med 25 procent af de adspurgte, skriver expressen.se.

Lørdag aften får Fredrik Reinfeldt en sidste chance for påvirke det, der ligner en sejr til oppositionen. Det sker, når de to statsministerkandidater klokken 20.00 tørner sammen i en 90 minutter lang tv-duel på TV4.

Ifølge Aftonbladet har partierne stadig over 650.000 tvivler-vælgere at overbevise, inden de går til stemmeurnerne søndag.