Fronten mellem øst og vest trækkes hårdt op

Rusland og NATO opruster hver især militært for ikke at blive hinanden underlegne i styrke.

Mens NATO lægger an til at opruste mod øst, så gør Rusland klar til at styrke sin front mod vest.

»2014 var ikke et godt år for europæisk sikkerhed. Det var faktisk et sort år,« sagde NATO-generalsekretær Jens Stoltenberg fredag ved lanceringen af sin første årsrapport som frontfigur for den militære alliance.

»Mod øst har Rusland fulgt et foruroligende mønster ved med militær magt at annektere Krim, destabilisere Østukraine og true sine naboer. I strid med folkeretten. Så vores sikkerhedsmiljø har grundlæggende ændret sig,« sagde Jens Stoltenberg.

Han fortalte ved præsentationen af rapporten, at NATO i lyset af det ændrede trusselsbillede vil øge antallet af militærøvelser både på landjorden, til søs og i luften. Derudover vil alliancen fortsat holde fokus på russiske fly, der krydser ind i NATO-landes luftrum, som man så flere end 400 gange sidste år.

Derudover vil NATO opretholde en kontinuerlig tilstedeværelse af styrker i den østlige del af NATOs område. Yderligere vil der blive etableret kommando- og kontrolenheder i seks lande mod øst.

Ruslands militære ledelse var fredag klar med sit modsvar til den vestlige oprustning. Her blev det meldt ud, at Rusland vil sætte et stærkt atomarsenal ind for at sikre militær overlegenhed over de vestlige lande.

Den russiske regering har lanceret en storstilet plan om at modernisere landets militær. Landet, der ellers er hårdt presset økonomisk af sanktioner og faldende oliepriser og kan være på vej mod recession, vil afsætte 1.880 milliarder kroner frem mod 2020 til formålet.

Leder af de væbnede styrker general Valery Gerasimov sagde ifølge nyhedsbureauet Reuters fredag, at Rusland er nødt til at håndtere, hvad han betegner som nye former for vestlig aggression.

Han oplyste også, at det russiske militær vil modtage mere end 50 nye interkontinentale atommissiler næste år.

»Støtte til vores strategiske atomstyrker for at sikre deres høje militære kapacitet kombineret med væksten i de generelle styrkers militære potentiale vil sikre, at de (USA og NATO, red.) ikke får militær overlegenhed over vores land,« sagde Valery Gerasimov.