Frøbank med frø fra knap en million plantearter er oversvømmet af smeltevand

En frøbank på Svalbard, der skal sikre de forskellige arters overlevelse, er blevet oversvømmet af smeltevand. Det skyldes høje temperaturer, som har fåets Svalbards permafrost til at tø.

Arkivfoto. REUTERS/Bob Strong/File Photo Fold sammen
Læs mere
Foto: Bob Strong
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På øen Spitsbergen i Svalbard ligger »Svalbard International Seed Vault« - en frøbank med frø fra næsten en million forskellige plantearter. Den er skabt som en global sikkerhedsforanstaltning, som skal sikre arternes overlevelse, hvis naturkatastrofe, klimaforandringer, plantedød eller atomkrig skulle indtræffe.

Men nu truer klimaforandringer frøbanken, som lider under, at temperaturene på Svalbard har været markant højere end sædvanligt. Sidste år blev målt til det varmeste, da temperaturen på Svalbard har været over frysepunktet.

Det har resulteret i, at smeltevand har fosset ind i den 100 meter lange tunnel, som fører ind til selve frøbanken.

»Det var slet ikke med i vores overvejelser, at permafrosten ikke ville være der, og at vejret ville blive så ekstremt på den måde,« siger Hege Njaa Aschim, kommunikationschef hos den norske bygherre Statsbygg, til The Guardian.

Dog er selve frøbanken ikke ramt, men alligevel har det konsekvenser.

»Det var meningen, at den skulle fungere uden hjælp fra mennesker, men nu overvåger vi frøbanken 24 timer i døgnet,« siger Hege Njaa Aschim til The Guardian.

De norske myndigheder er nu gået i gang med at lave render i tunnelen, så det ubudne smeltevand ledes væk, og der er installeret pumpet i opbevaringsrummet. Samtidig har de fjernet elektriske installationer, som har produceret varme i tunnellen.

»Vi er nødt til at finde løsninger. Det er et stort ansvar, og vi tager det meget seriøst. Vi gør det her for verden,« siger Hege Njaa Aschim til The Guardian.

Nu er spørgsmålet bare, om temperaturen vil blive ved med at være høj på Svalbard. Ketil Isaksen fra Norges Metrologiske Institut siger til The Guardian, at temperaturene på Svalbard er steget voldsomt de seneste årtier. I de arktiske områder stiger temperaturen hurtigt, men Isaksen slår fast, at det går hurtigst på Svalbard.