Frit valg og mere union: Plan for fremtidens EU i støbeskeen

Efter et britisk EU-exit vil Tyskland og Frankrig have et tættere EU-samarbejde om sikkerhedspolitik, asylpolitik og økonomi, men lande, som ikke ønsker mere EU på disse områder, skal kunne vælge at stå udenfor. Kansler Merkel og præsident Hollande skal diskutere planen mandag.

Foto: THIERRY CHARLIER

BRUXELLES: Mens en klar plan for fremtiden tilsyneladende ikke findes i London, så har Paris og Berlin gennem længere tid arbejdet på en plan for fremtidens EU, hvis Storbritannien - som det skete torsdag - skulle vælge at stemme sig ud af EU.

Planen indeholder både ting, som den danske regering godt ville kunne lide, men bestemt også elementer der ikke vil falde i god dansk jord.

Det grundlæggende i udspillet er, at der er behov for et stærkere europæisk samarbejde om sikkerhedspolitik, asylpolitik og økonomi, men nok så vigtigt skal EU også tillade »forskellige ambitionsniveauer,« så de lande, der ikke ønsker mere EU, kan vælge at stå udenfor det tættere EU-samarbejde på de områder.

Det fremgår af et ti sider langt udspil fra Tyskland og Frankrigs udenrigsministre, Frank-Walter Steinmeier og Jean-Marc Ayrault, som Berlingske er i besiddelse af. Udspillet skal diskuteres, når Frankrigs præsident, François Hollande, mandag aften gæster kansler Angela Merkel i Berlin, hvor også Italiens premierminister, Matteo Renzi, vil være til stede.

Overordnet erklærer Tyskland og Frankrig sig parate til at »tage yderligere skridt i retning af en politisk union i Europa« og inviterer de lande, som måtte være interesserede i at øge samarbejdet, med.

Den formulering vil ikke umiddelbart være populær hos den danske regering, der ikke ønsker mere union. Men at svaret ikke er mere union for alle, fremgår også klart af udspillet.

EU skal således fokusere på de udfordringer, der kun kan løses gennem fælles europæiske løsninger, mens »alle andre emner skal overlades til nationale eller regionale beslutningsprocesser.« Den sidste formulering vil falde i god jord i Danmark og en del andre EU-lande, der på mange områder ikke ønsker mere EU.

Sikkerhedspolitik, asylpolitik og økonomi

Udspillet lægger især vægt på et stærkere sikkerhedspolitisk samarbejde, der fylder mere end tre sider i dokumentet og er det første fokusområde, der nævnes. Samarbejdet om de ydre grænser skal også styrkes, og så holder Tyskland og Frankrig fast i, at der er behov for en fælles asylpolitik med de udskældte asylkvoter.

Også det økonomiske samarbejde skal styrkes. Udspillet har stor fokus på at styrke eurozonen, hvilket ikke er så overraskende med de store problemer, som eurosamarbejdet er ramt af. Men også et stærkere indre marked, som er en dansk mærkesag, fremhæves.

Formuleringen om muligheden for »forskellige ambitionsniveauer« var også en del af erklæringen fra EUs seks grundlæggere - Tyskland, Frankrig, Italien, Holland, Belgien og Luxembourg - hvis udenrigsministre mødtes i Berlin lørdag.

Netop Holland ligger på mange områder tæt på den danske linje, og det er også værd at huske, at det er Angela Merkel - og ikke udenrigsminister Frank-Walter Steinmeier - der har det sidste ord i Tyskland. Og ganske ofte mener Merkel noget andet end Steinmeier.

27 lande vil skabe et bedre EU

Tirsdag og onsdag mødes EUs stats- og regeringschefer til EU-topmøde i Bruxelles, og her vil Storbritanniens afgående premierminister, David Cameron, kun være med om tirsdagen. Onsdag skal de 27 andre EU-lande så tage hul på den første diskussion af, hvordan fremtidens EU skal se ud.

Det ventes dog ikke umiddelbart, at Tyskland og Frankrig vil præsentere et papir med udspillet på topmødet, da det kun er en første indledende diskussion, hvor hovedformålet er at vise, at de 27 lande står sammen om at skabe et stærkere EU til gavn for borgere i fremtiden.

»Vi forventer mest en udmelding, om at landene står sammen og vil skabe et bedre EU. Vi kommer på ingen måde til at afslutte diskussionen om fremtidens EU på onsdag. Det vil kræve en bredere diskussion over længere tid. Der er behov for, at EUs ledere får tid til at reflektere over det,« fortæller en EU-kilde, der søndag deltog i et møde for de 27 landes udenrigspolitiske rådgivere.