Fremmed stat kan stå bag sabotage i Tyskland

En fremmed magt kan ikke udelukkes at stå bag lørdagens sabotage af det tyske jernbanenet. Topgeneral Carsten Breuer advarer mod lignende angreb på infrastrukturen.

Den tyske topgeneral Carsten Breuer advarer mod truslen for lignende angreb på infrastrukturen i Tyskland. Fold sammen
Læs mere
Foto: Clemens Bilan/EPA/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lørdag blev det tyske jernbanenet saboteret. Søndag kunne Tysklands føderale politi konstatere, at det ikke kan udelukkes, at angrebet skyldes en fremmedmagt.

Det skriver det tyske medie BILD, som har fået adgang til en trusselsanalyse fra det føderale kriminalpoliti, BKA.

Sikkerhedssituationen i Europa får nu den tyske topgeneral Carsten Breuer til at advare mod lignende angreb på tysk infrastruktur.

»Hver transformatorstation, hvert kraftværk, hver rørledning kan angribes og være et muligt mål,« siger han til BILD og tilføjer:

»Her i kommandoen er vi primært forberedt på hybride trusler. Hybride trusler kan ikke beskrives som fred, men heller ikke som rigtig krig.«

Baggrunden for den øgede usikkerhed er Ruslands angreb på Ukraine og den nye sikkerhedssituation, som tydeliggør, at krig igen kan blive en realitet i Vesten.

En ny sikkerhedssituation i Europa giver næring til frygt og usikkerhed. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Kalaene/AP/Ritzau Scanpix.

Formålet er at vække frygt i Europa

Angrebet på de tyske jernbaner kommer blot to uger efter Nord Stream-lækagerne i Østersøen. Et gaslæk som Berlingskes internationale analytiker, Kristian Mouritzen, kunne fortælle vækker usikkerhed i Europa.

»Det er det, man mistænker russerne for at være i gang med. At sprede usikkerhed og skræk hos Vesten,« siger han i sin analyse.

Netop tiden mellem at de to sabotager har fundet sted og den geografiske afstand mellem de skadede jernbanekabler giver anledning til, at man i rapporten kalder det  »tænkeligt«, at en stat kan stå bag.

Det nævnes dog også, at der er mulighed for, at det er venstreorienterede grupper, som kan være gerningsmændene. De har nemlig haft de tyske jernbaner i fokus, fordi de transporterer fossile brændstoffer.

De hybride trusler, såsom angreb på infrastruktur, cyberangreb og droneflyvning over militærbaser, er dem, man tager alvorligst hos BKA, fortæller Carsten Breuer:

»Det er med andre ord nålestik, der har til formål at vække usikkerhed blandt befolkningen og ryste tilliden til vores stat. Sikkerhedsmyndighederne bliver nødt til at tilpasse sig denne trusselssituation, siger Breuer, der har kommandoen over alle soldater på tysk grund.