Fredsprocessen i mellemøsten skal genoplives

USA er parat til ny diplomatisk offensiv i Mellemøsten. Men ellers fik EU-formand Merkel kun få konkrete løfter i Washington.

Den mellemøstlige fredsproces fyldte det meste af mødet mellem Merkel og Bush.Foto: Jim Watson/AFP Fold sammen
Læs mere

BRUXELLES: Efter opblødningen i den seneste uge mellem Israel og det palæstinensiske selvstyre, der blandt andet har betydet udbetalingen af tilbageholdte israelske toldpenge til palæstinenserne, vil EU og USA forsøge at genoplive den strandede fredsproces.

EUs nuværende formand, den tyske forbundskansler Angela Merkel, fik på et møde i Washington torsdag aften opbakning fra præsident George W. Bush til at åbne en ny diplomatisk offensiv gennem den såkaldte Mellemøst-fredskvartet bestående af USA, EU, Rusland og FNs generalsekretær.

»Jeg er optimistisk om, at vi kan opnå fremskridt,« sagde Bush på en fælles pressekonference med Merkel. Både den amerikanske udenrigsminister Condoleezza Rice og Angela Merkel vil besøge de stridende parter i Mellemøsten i de kommende uger lige som, der vil blive nye møder i kvartetten.

Ifølge EU-diplomater drejer det sig om at styrke den moderate præsident Mahmoud Abbas' position over for den fundamentalistiske Hamas-bevægelse ved at genoptage de diplomatiske kontakter og en del af den afbrudte økonomiske hjælp til palæstinenserne.

Den tyske kansler og den amerikanske præsident drøftede også mulighederne for at skabe en indre frihandels-zone og for at sætte skub i den internationale klimapolitik til bekæmpelse af den globale opvarmning.

Men her var det svært for Merkel at ryste konkrete tilsagn ud af Bush. Fra amerikansk side holdt man fast i modstanden mod at underskrive Kyoto-aftalen eller andre bindende mål for udslip af kuldioxiod, CO2, til gavn for klodens klima. Bush nøjedes med at erklære sin vilje til at lægge »fortidens forældede debatter« bag sig.

Merkel konstaterede nøgternt, at der fortsat var mulighed for »brede diskussioner« mellem USA og Europa om klimapolitik.