Fredsmøde i Minsk brudt sammen

De ukrainske oprøreres repræsentant er rejst tilbage til Moskva, og Ukraines hær beskylder oprørerne for at bombe deres egen hovedby.

Læs mere
Fold sammen

Forhandlingsmødet i Hvideruslands hovedstad Minsk i den såkaldte internationale kontaktgruppe for Ukraine er fredag eftermiddag brudt sammen.

Kontaktgruppen omfatter repræsentanter fra Rusland, for de russisk-støttede oprørere, repræsentanter fra Ukraine samt for Organisationen til Sikkerhed og Samarbejde i Europa, OSCE.

Oprørernes talsmand, Denis Pushilin, er ifølge Reuters steget på et fly fredag eftermiddag og er på vej tilbage til Moskva med vrede bemærkninger om den ukrainske hærs bombardementer.

Omvendt anklager det ukrainske militær oprørerne for fredag at have bombet et kulturcenter i det centrale Donetsk, som er oprørernes hovedby. Centret blev brugt til uddeling af humanitær hjælp, og syv blev dræbt.

I en erklæring beskylder den ukrainske hær, oprørerne for at stå bag beskydningen »som en kynisk kriminel handling« for at underminere mødet i kontaktgruppen.

Inden sin udvandring erklærede Pushilin også, at oprørerne er parate til at fortsætte deres offensiv i det østlige Ukraine og tage kontrol med to centrale regioner i Ukraine, og samtidig anklagede han regeringen i Kiev for ikke at ville i dialog.

Oprørerne har tidligere erklæret, at formålet med den nye offensiv er at flytte frontlinjen længere ind i Ukraine og erobre Donetsk-regionen.

Kontaktgruppen fik i september forhandlet en våbenhvile på plads i Minsk mellem de russisk-støttede oprørere og den Ukrainske regering.

Våbenhvilen har været skrøbelig og slet ikke holdt omkring byen Donetsk.

De seneste dage har oprørerne startet en ny offensiv, og som led i den har de beskudt havnebyen Mariupol med flere end 100 missiler. 30 indbyggere er dræbt, og flere end 80 er såret. Våbenhvilen fra september er dermed skudt i stykker.

Samtidig har den ukrainske regeringshær gennem den seneste uge mistet mere end en håndfuld soldater i døgnet.

Frankrigs præsident, Francois Hollande, siger fredag eftermiddag, at han er ekstremt bekymret for situationen i det østlige Ukraine.