Fredsforhandler for den syriske opposition går af

Oppositionen besluttede i april at suspendere deltagelsen i fredsmøder, og nu går chefforhandleren.

Læs mere
Fold sammen

Amman: Chefforhandleren for den største oppositionsalliance i Syrien meddeler søndag, at han træder tilbage, fordi det ikke er lykkedes med en FN-støttet plan at få en politisk løsning og sikre hjælp til syrere, der lever i oprørsområder.

Mohammad Alloush, som også er leder for den magtfulde oprørsgruppe Jaish al Islam, skriver i et brev til nyhedsbureauet Reuters, at det ikke er lykkedes at sikre frigivelsen af flere tusinde fanger eller at tvinge det syriske regime til en politisk overgangsordning.

En fremtidig aftale levner ifølge oppositionen ikke plads til præsident Bashar al-Assad. Det er en betingelse, at han forsvinder. Så længe oppositionens krav ikke bliver mødt, kalder Alloush fredsforhandlingerne for "spild af tid".

På Twitter uddyber han sin beslutning.

- De tre runder fredsforhandlinger har været uden succes på grund af regimets stædighed og dets fortsatte bombardementer og aggressioner mod Syriens folk, skriver Alloush ifølge nyhedsbureauet AFP.

- De endeløse forhandlinger går ud over det syriske folks skæbne. Derfor annoncerer jeg min tilbagetræden fra delegationen og min fratrædelse fra HNC (oppositionsalliancen, red.), lyder det videre.

FN har ikke sat en dato for, hvornår fredsforhandlingerne skal genoptages.

Det skyldes, at oppositionens forhandlingskomité suspenderede deltagelsen i fredsmøder i Genève i april.

FN-mægler Staffan de Mistura sagde dog torsdag, at han ikke har planer om at genoptage forhandlingerne om fred i løbet af de kommende to-tre uger.

Oppositionen ønsker først at vende tilbage, når de sikkerhedsmæssige forhold på landjorden i Syrien har ændret sig radikalt.

Islamisk Stat og radikale islamistiske grupper er ikke en del af Genève-forhandlingerne mellem regimet og oppositionen.

/ritzau/Reuters