Fredsaktivister vil gå til Nordkorea

En gruppe kvindelige fredsforkæmpere vil krydse den svært befæstede grænse mellem Nordkorea og Sydkorea. Begge lande har givet tilladelse til marchen.

Aktivisten Gloria Steinem taler til et pressemøde inden the WomenCrossDMZ gruppen afrejste til Nordkoreas hovedstad Pyongyang Fold sammen
Læs mere
Foto: KIM KYUNG-HOON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

SYDKOREA: 30 kvinder har fået tilladelse fra både Sydkorea og Nordkorea til at krydse den såkaldt demilitariserede zone mellem de to lande, der stadig officielt er i krig.

De 30 kvinder med blandt andre den amerikanske kvindeforkæmper Gloria Steinem i spidsen fløj onsdag fra Beijing til Nordkorea, hvorfra de 24. maj på kvindernes internationale dag for fred og nedrustning vil krydse »DMZen«, som zonen kaldes med international forkortelse.

Efter planen skal det foregå via overgangen i grænsebyen Panmunjom, hvor vagter fra nord og syd med få meter mellem sig iskoldt står og stirrer på hinanden døgnet rundt.

At kalde zonen for den demilitariserede zone må i øvrigt siges at være en sandhed med meget store modifikationer. »DMZen«, der strækker sig på begge sider af linjen, er nemlig fyldt til bristepunktet med tropper og våbensystemer.

En af deltagerne, den koreansk-amerikanske Christine Ahn, siger til Reuters:

»Vi har ingen illusioner om, at vi kan afslutte konflikten, der har stået på i årtier, men vi kan bryde opfattelsen af, at det er en permanent tilstand.«

I Nordkorea skal gruppen mødes med nordkoreanske kvinder, besøge et hospital for mødre og nyfødte, en børnehave og en fabrik med kvindelige ansatte.

FN, der kontrollerer overgangen i Panmunjom, har endnu ikke givet tilladelse til den grænseoverskridende march, men som et apropos har FNs sydkoreanskfødte generalsekretær, Ban Ki-moon, ifølge Reuters meddelt, at han agter at besøge Nordkorea og se Kaesong-industrikomplekset, der ligger tæt på den demilitariserede zone, og hvor sydkoreanske virksomheder får fremstillet produkter af billig, nordkoreansk arbejdskraft.

Der er ikke sat noget tidspunkt for generalsekretærens besøg, men han giver ifølge Reuters udtryk for, at han også får mulighed for at besøge ledelsen i Pyongyang.

Samtidig er USA og Kina i gang med at diskutere, hvordan sanktionerne mod Nordkorea kan strammes, fordi landet ikke har gjort mine til at stoppe eller neddrosle sin udvikling af atomvåben.