Fredagsbønner nævner ikke Wilders

JERUSALEM: Offentliggørelsen af Geert Wilders film har foreløbig fået en afdæmpet modtagelse i Mellemøsten. Iran og Indonesien fordømte filmen, men de vigtigste fredagsbønner i regionen dæmoniserede hverken filmen eller Danmark.

Foto: Reuters
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Toneangivende fredagsbønner på tværs af Mellemøsten nævnte i dag ikke den hollandske politiker Geert Wilders islamkritiske film ”Fitna,” som blev offentliggjort torsdag aften.

Mange iagttagere har frygtet, at filmen straks ville blive dæmoniseret i islamiske lande, og at Wilders ville blive kædet sammen med de danske Muhammed-tegninger.

Filmen udløste prompte reaktioner i Iran, der kaldte den ”afskyelig, blasfemisk og anti-islamisk.” Og Indonesien, verdens folkerigeste muslimske nation og en tidligere hollandsk koloni, fordømte filmen.

Allerede før filmens offentliggørelse protesterede demonstranter i de to lande ved at brænde hollandske og danske flag. Der blev også varslet demonstrationer på Vestbredden fredag.

Men i øvrigt var reaktionerne afdæmpede – måske fordi filmen først blev offentliggjort torsdag aften.

I Saudi-Arabiens hovedstad Riyad beskriver den danske ambassadør Hans Klingenberg reaktionerne således:

”Hverken Wilders film eller Danmark blev nævnt i den tv-transmitterede fredagsbøn i Mekka, som ses af millionvis af mennesker. Bønnen opfordrede muslimer til at stå sammen, værge sig mod angreb og udbrede kendskabet til islam. Og bønnen bakkede op om Kong Abdullahs opfordring til at skabe dialog mellem religiøse ledere.”

Et lignende billede tegner ambassadør Christian Hoppe fra den egyptiske hovedstad Cairo:

”I den toneangivende fredagsbøn i Al Azhar blev hverken den hollandske film eller Danmark nævnt.” Reaktionen kan skyldes, at de hollandske myndigheder har haft held til at overtale de egyptiske myndigheder til at lægge en dæmper på gemytterne.

”Hollænderne har haft et forvarsel på tre til fire måneder og bearbejdet myndigheder og ledende religiøse personer,” siger ambassadør Hoppe.

På Vestbredden var der varslet demonstrationer fredag, men lokale iagttagere vurderer, at ”billedet er afdæmpet.” Tendensen er, at reaktionerne primært vender sig konkret mod Wilders og Holland – og i mindre grad mod Danmark. Heller ikke i Syrien var der meldinger om fjendtlige fredagsbønner rettet mod Holland og Danmark.