Fredagsbøn afløses af massive demoer

12 personer er blevet dræbt under dagens koran-protester, hvor flere tusinde afghanere er samlet.

En politibil er sat i brand under fredagens protester mod amerikanske soldaters afbrænding af koraren. Fold sammen
Læs mere
Foto: JALIL REZAYEE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mindst 12 personer har mistet livet, og flere steder i Afghanistan meldes der om massive demonstrationer efter afslutningen på fredagsbønnen.

I det østlige Kabul er op mod 4.000 mennesker samlet og angiveligt på vej ind mod hovedstadens centrum, hvor yderligere 1.000 mennesker allerede har samlet sig. Det fortæller Danmarks ambassadør i Afghanistan, René Dinesen, til Berlingske Nyhedsbureau.

- Ved moskéen, der ligger tæt på ambassaden i Kabul, er der stille og roligt. Men der er forlydender om, at op mod 4.000 mennesker angiveligt er på vej mod centrum af byen. Nogle af demonstranterne har køller og andre slagvåben, og flere steder vajer de hvide Taleban-flag. Afghansk politi er også mødt talstærkt frem og mener at have situationen under kontrol, fortæller René Dinesen.

Årsagen til massedemonstrationerne er de amerikanske koran-afbrændinger, som er blevet fordømt verden over. Den danske ambassade er fortsat fuldt operativ, og justerer løbende beredskabsniveauet afhængig af situationen, oplyser René Dinesen. Ifølge nyhedsbureauet Reuters har 12 personer indtil videre mistet livet under dagens protester. Selvom situationen flere steder er tilspidset, er det ifølge René Dinesen alligevel for tidligt at sige noget om, hvordan det udvikler sig.

- Langt de fleste demonstrationer er fredelige, men der er steder, hvor situationen er anspændt. Men det er alt for tidligt at sige noget om, hvordan det udvikler sig. De fleste har nok den forventning, at demonstrationerne fortsætter lørdag, men det er først lørdag og søndag, der er almindelig arbejdsdag for afghanerne, man kan aflæse, hvorvidt dette fortsætter.

Den amerikanske præsident, Barack Obama, sendte torsdag en officiel undskyldning for afbrændingerne af de hellige, muslimske skrifter til den afghanske præsident, Harmid Karzai - en undskyldning, der angiveligt blev modtaget positivt i den afghanske regering.

ISAF (International Security Assistance Force, red.) har desuden meddelt, at de i samarbejde med afghanere vil iværksætte en undersøgelse af hændelsen på NATO-basen.

- At samarbejde med den afghanske ledelse er den eneste måde, vi kan rette op på denne store fejl og sikre, at det aldrig sker igen, siger generalmajor hos ISAF, John R. Allen, i en pressemeddelelse.

- Jeg opfordrer alle i hele landet - ISAF-medlemmer og afghanere - til at udvise tålmodighed og være tilbageholdene, mens vi fortsætter med at indsamle informationer om de faktiske omstændigheder.

I alt har 23 mennesker - heraf to NATO-soldater - nu mistet livet under koran-protesterne i Afghanistan.