Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
EU-præsident Donald Tusk indledte EU-topmødet torsdag med en runde, hvor alle de 28 stats- og regeringschefer kunne rejse reelle bekymringer over de britiske reformforhandlinger, inden de over middagen skulle gøre status på håndteringen af flygtningekrisen.
På den baggrund lagde Tusk op til, at forhandlere og advokater skulle bruge hele natten og måske morgenen på at få løst de sidste knaster, inden stats- og regeringscheferne over en »English Breakfast« eller »Brunch« fredag gerne skal nå i mål med aftalen.
»Jeg håber, at vi kan være i mål fredag, men om nødvendigt må vi tage lørdagen og også søndagen i brug,« sagde Tusk bag de lukkede døre ifølge Berlingskes oplysninger.
Reel uenighed
På mindst fire områder havde et eller flere lande reelle indvendinger forud for nattens forhandlinger.
- Skal indeksering af børnechecken være en mulighed for alle lande, og skal det kun gælde fremtidige tilflyttere eller alle?
- Hvor mange år skal den såkaldte nødbremse for EU-borgeres adgang til de særlige britiske løntilskudsordninger kunne vare?
- Hvor mange lande skal til for at udløse en slags nødbremse over for eurolandes beslutninger om f.eks. bankunionen, som kan få betydning uden for eurozonen?
- Hvordan kan de britiske reformer skrives ind i fremtidige traktater?
Teatertorden
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og stort set samtlige kolleger understregede på vej ind til topmødet, at det ville blive svære forhandlinger, og at intet var sikkert, selv om en aftale er af største betydning for såvel Storbritannien som EU.
Litauens altid åbenmundede præsident, Dalia Grybauskaitė, sagde dog ærligt, at der også er en god gang teatertorden med i spillet, så premierminister David Cameron bedre kan sælge en aftale som en stor britisk bedrift, når han vender hjem: »Alle vil levere deres eget drama – og så bliver vi enige,« sagde hun ved ankomsten.
Overraskende oppositionsbesøg
Lidt overraskende dukkede den britiske oppositionsleder Jeremy Corbyn op i Bruxelles torsdag for at understrege, at det britiske Labour-parti fortsat støtter britisk EU-medlemskab.
Et tweet fra Corbyn lød: »Er i Bruxelles og har mødtes med UK Labour europaparlamentarikere, der ønsker, at Storbritannien forbliver i EU for at sikre arbejdspladser og arbejderes rettigheder.«
Avisen The Guardian bemærkede dog, at Corbyn ikke erklærede sit personlige synspunkt. Partilederen var i mange år som menigt medlem af Underhuset for Labour kendt som en kritiker af den daværende partiledelses uforbeholdne EU-støtte.
Ulovligt østrigsk asylloft
Håndteringen af flygtninge- og migrantkrisen er blevet overskygget af de vanskelige forhandlinger med briterne, men det østrigske asylloft kom dog op under middagen torsdag aften, efter at EU-Kommissionen har skrevet til den østrigske regering for at gøre det klart, at et loft på 80 asylansøgere om dagen strider imod EUs fundamentale principper.
»Juridiske spørgsmål må besvares af advokater,« konstaterede den østrigske kansler, Werner Faymann, ved ankomsten. Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) så det som et tegn på, at flere og flere lande forsøger at gøre noget, der virker. Et glædeligt tegn på »større realisme«, sagde statsministeren.