Franskmænd samles for at hylde pressefrihed efter attentat

Fransk Journalistforbund opfordrer til forsamling i alle større byer efter terrorangrebet mod magasinet Charlie Hebdo. Flere europæiske storbyer følger trop.

FRANKRIG: Det makabre attentat mod det franske magasin Charlie Hebdo får onsdag det franske journalistforbund med flere til at arrangere møder i alle større franske byer. Forbundet opfordrer folk til at samles og stå op for pressefrihed, demokrati og den franske republik.

Der bliver også via Twitter opfordret til samling i flere europæiske storbyer herunder Bruxelles, London og Berlin,

I Paris er der sammenkomst klokken 17 på Place de la Rèpublique, og torsdag ved samme tid har borgmester Anne Hidalgo inviteret »alle republikanere« til at marchere i stilhed gennem byen. I Lyon har borgmesteren annonceret, at folk kan samles ved Place des Terreaux klokken 18, og i Lille, Rennes, Strasbourg og Toulouse er der også organiseret samlingssteder.

Det sker som reaktion på det terrorangreb, hvor maskerede gerningsmænd onsdag formiddag brød ind ved magasinet Charlie Hebdo, hvor de skød og dræbte journalister og tegnere. I alt er 12 blevet dræbt og flere alvorligt såret. Blandt de dræbte er Charlie Hebdos chefredaktør, Stéphane Charbonnier. Gerningsmændene er fortsat på fri fod, og Paris er i højeste alarmberedskab.

Charlie Hebdo har tidligere genoptrykt de Muhammed-tegninger, der blev offentliggjort i Jyllands-Posten i 2005. Siden har magasinet desuden bragt egne satiriske tegninger af Muhammed.