Franske toppolitikere samler sig bag Macron

Politikere fra både højre og venstre bakker op om Emmanuel Macron i opgøret mod Marine Le Pen.

Emmanuel Macron kan regne med opbakning fra en meget stor del af det politiske spektrum i Frankrig. Scanpix/Eric Feferberg
Læs mere
Fold sammen

Så snart det stod klart, at kampen om den franske præsidentpost bliver et opgør mellem centrumkandidaten Emmanuel Macron og højrefløjslederen Marine Le Pen, erklærede en lang række toppolitikere deres støtte til den 39-årige politiske komet og opfordrede vælgerne til at gøre det samme.

To af de kandidater, der ikke ser ud til at gå videre til anden valgrunde, opfordrer deres vælgere til at stemme på Macron 7. maj.

- Der er ikke andet valg end at stemme imod den yderste højrefløj. Jeg vil derfor stemme for Emmanuel Macron, siger den konservative François Fillon.

Samme opfordring lyder fra Socialistpartiets kandidat, Benôit Hamon, som har lidt et knusende nederlag og ser ud til at måtte tage til takke med en femteplads.

Frankrigs tidligere premierminister, Alain Juppé, advarer direkte mod at lade Marine Le Pen blive præsident.

- Uden at tøve støtter jeg Emmanuel Macron i hans duel mod Front National, som vil føre Frankrig ud i katastrofe, skriver Juppé på Twitter.

Frankrigs største fagforening, CFDT, opfordrer ligeledes de franske vælgere til at slå Front National i anden runde af det franske præsidentvalg ved at stemme på Macron.

Den siddende præsident, François Hollande, har lykønsket Macron med valgsejren.

Den samme har Tysklands socialdemokratiske udenrigsminister, Sigmar Gabriel, der glæder sig over resultatet og erklærer sig "sikker på", at Macron vil blive valgt til Frankrigs næste præsident ved den afgørende valgrunde 7. maj.

/ritzau/