Franske terrorbrødre var kendt af politiet i forvejen

Brødrene Chérif og Said Kouachi mistænkes for at stå bag attentatet på det franske satiremagasin Charlie Hebdo. Politiet kendte allerede til, at de plejede omgang med radikaliserede islamister, så hvorfor fik de lov til at blive massemordere?

De to brødre, den 32-årige Chérif Kouachi og den 34-årige Said Kouachi, formodes at stå bag angrebet på magasinet, der fandt sted onsdag, og hvor 12 mennesker blev dræbt. Fold sammen
Læs mere
Foto: FRENCH POLICE

FRANKRIG: Mens den største menneskejagt i nyere fransk historie torsdag udspiller sig for øjnene af en forfærdet nation, vil dette spørgsmål være på mange franskmænds læber: Hvordan var det muligt for to brødre, hvoraf den ene allerede har en terrordom og er kendt for sin omgang med radikaliserede islamister, at slippe under myndighedernes radar og begå en massakre på satiremagasinet Charlie Hebdo?

De to brødre, den 32-årige Chérif Kouachi og den 34-årige Said Kouachi, formodes at stå bag angrebet på magasinet, der fandt sted onsdag, og hvor 12 mennesker blev dræbt. Politiet er på jagt efter dem, og flere franske medier rapporterer om, at en tredje mistænkt, 18-årige Hamid Mourad, tilsyneladende frivilligt har meldt sig til politiet i det nordlige Frankrig.

De to franske brødre er af en helt anden støbning.

Det er angiveligt dem, der på en video ses løbe frem mod en såret politibetjent på fortovet foran Charlie Hebdo og likvidere ham med skud på tæt hold. Og det er efter alt at dømme dem, der gik gennem redaktionslokalerne på det satiriske magasin og skød ti af de ansatte.

Avisen The New York Times har samlet brudstykker til et billede af den yngste bror, Chérif, og det viser en ung mand, som allerede i 2005 blev anholdt for at være medlem af en islamistisk celle i det 19. arrondissement i Paris - stedet hvor den første flugtbil blev fundet tæt ved Charlie Hebdo.

Cellen med udgangspunkt i en moské i Paris havde specialiseret sig i at sende unge kamplystne muslimer til Irak for at slås mod amerikanerne og var centreret omkring en radikal muslimsk prædikant, ved navn Farid Benyettuo, der kunne kunsten at rekruttere unge, vrede, muslimske mænd.

Chérifs vrede skyldes amerikanernes invasion af Irak og overgrebene i Abu Graib-fængslet, og han så formentlig frem til at komme i træningslejr i Irak lige som den snes andre unge, som cellen havde sendt i hellig krig, skriver The New York Times.

Chérif stod selv på spring til at tage af sted. Det nåede han ikke, for cellen blev optrevlet, og han kom for retten i 2008, hvor han efterfølgende blev idømt tre års fængsel. Heraf blev halvdelen eftergivet, og efter at have siddet bag tremmer under sagens behandling blev han hurtigt sat på fri fod.

Brødrene med efternavnet Kouachi er sønner af algeriske indvandrerforældre, og ifølge det franske nyhedsmagasin Le Point, som The New York Times citerer, har begge brødre siden været i det franske efterretningsvæsens kikkert. Men de har kunnet cirkle rundt og gemme sig i det normale indvandrermiljø og blandt radikaliserede muslimer.

Brødrene har ikke haft specielt meget kontakt med forældrene, og Chérif er aldrig nået længere i sin karriere end job som pizzabud og medhjælper i en forretning.

Nu florerer brødrenes billeder på internettet og hos det franske politi, hvor 3.000 mand er sat ind i jagten på dem.

Endnu har ingen af de kendte terrorgrupper eller organisationer taget skylden for massakren på Charlie Hebdo, men Chérif og Said Kouachi skal i forbindelse med flugten have råbt, at de dræbte i al-Qaedas navn.

Om der er en forbindelse, vides ikke, ligesom der tilsyneladende ikke er noget spor af de to brødre.

Til gengæld har politiet anholdt en svoger og seks andre familiemedlemmer til de to brødre i forbindelse med terroraktionen på Charlie Hebdo.