Franske soldater har »license to kill«: Præsident blåstemplede livkvideringer

Præsident François Hollande har ifølge en ny bog gennem de seneste fire år givet grønt lys til mindst 40 likvideringer i forbindelse med Frankrigs krig mod Islamisk Stat og andre jihadistgrupper.

Frankrig er i krig. En ukonventionel krig, der udkæmpes i Syrien, Irak og – ikke mindst – landene i Sahel-området med diverse jihadistgrupper som modstandere, og som samtidig har en »hjemme­front« i form af terrorangreb på fransk jord.

Men berettiger konfliktens usædvanlige karakter den franske stat til at tage alle midler brug?

Spørgsmålet melder sig med fornyet styrke efter udgivelsen af »Erreurs Fatales« (»Fatale fejl«). Bogen, der er skrevet af journalisten Vincent Nouzille, er en kritisk gennemgang af de seneste 30 års franske antiterrorindsats. Ingen af periodens fire præsidenter får ret mange rosende ord med på vejen, men interessen har i sagens natur især samlet sig om den aktuelle beboer af Élysée-palæet, François Hollande.

Ifølge Nouzille er den tilsyneladende så »bløde« socialist nemlig en usædvanlig hård hund i kampen mod terror, og i hans embedsperiode er såkaldte »neutraliseringer« og »målrettede elimineringer« af jihadistledere blevet så godt som business as usual.

Hollande indrømmede allerede for nogle måneder siden lejlighedsvis brug af likvideringer:

»Hæren og DGSE (efterretningstjenesten) har en liste med folk, som sættes i forbindelse med gidseltagninger eller andre fjendtlige handlinger. Og da man spurgte mig, svarede jeg, at hvis man får fat i dem så, selvfølgelig...« sagde Hollande i den også på andre planer stærkt polemiske interviewbog »Un président ne devrait pas dire ça...« (En præsident burde ikke sige dette).

I den forbindelse erkendte Hollande at have givet grønt lys i fire tilfælde. Nouzille hævder imidlertid med henvisning til kilder i efterretningstjenesten, at mindst 40 jihadister er blevet likvideret fra 2013 til 2016. Enten direkte af den franske hær og efterretningstjeneste eller af allierede – typisk USA – på foranledning af Frankrig.

Og hvad så, kunne man spørge? Er der i en verden, hvor jihadister skyder løs på tilfældige restaurantgæster eller kører med lastbil gennem menneskemængder, nogen grund til at have fine fornemmelser, når det handler om at sætte deres ledere ud af spillet?

Og hvem ved, om terroraktionerne 13. november 2015 i Paris kunne være blevet afværget, hvis specialstyrker havde nået at »neutralisere« den operationelle leder, Abdelhamid Abaaoud, som stod på Hollandes dødsliste?

Blev likvideret inden retssagen

Når ikke blot menneskeretsorganisationer, men også en række franske jurister protesterer, handler det imidlertid ikke kun om humanistiske principper. Likvideringerne har også i flere tilfælde haft konsekvenser for de retslige undersøgelser af terrorhandlinger, påpeger Nouzille i sin bog og nævner angrebet og gidseltagningen på et gasudvindingsanlæg i Algeriet i 2013 som eksempel.

38 af de hovedsageligt europæiske gidsler mistede livet i forbindelse med den algeriske hærs befrielsesaktion, heriblandt en franskmand. En undersøgelsesdommer fra den særlige antiterror-anklagemyndighed gik ind i sagen for at undersøge omstændighederne, men inden hun nåede ret langt, var en række af hovedpersonerne blevet ryddet af vejen. Syv ledende medlemmer af den udbrydergruppe fra al-Qaeda, der havde taget ansvaret for angrebet, blev i de følgende måneder likvideret.

»Vores mål var at holde disse personer i live, så vi kunne stille dem for retten og at få sandheden frem af hensyn til de efterladte,« siger den tidligere statsanklager Juliette Le Borgne til Nouzille og tilføjer:

»Men den franske hær havde åbenbart andre planer.«