Franske jøder flytter til Israel i tusindvis

De mange terrorangreb mod jødiske institutioner i Europa og især i Frankrig får i stigende grad landets jøder til at flytte til Israel.

Tidligere denne måned i Marseille blev en lærer, der bar den jødiske hovedbeklædning kippa, angrebet af en radikaliseret teenager. Det satte gang i en heftig debat om jøders sikkerhed og ret til at bære kippa. Her ses Marseilles borgmester Jean-Claude Gaudin (i midten) og andre politikere i samtale med medlemmer af det jødiske samfund under en sympatiaktion i den sydfranske storby. Fold sammen
Læs mere
Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Næsten 8.000 franske jøder har forladt deres hjemland til fordel for Israel, siden det franske satiremagasin Charlie Hebdo blev angrebet af maskerede mænd i Paris i januar sidste år. Et terrorangreb, der blandt andet blev fulgt op af en blodig gidseltagning i et jødisk supermarked i Paris få dage efter.

Optællingen er foretaget af organisationen Jewish Agency, der overvåger immigrationen til Israel, rapporterer nyhedsstationen CNN.

Dermed er den jødiske udvandring fra Frankrig mangedoblet på få år. Ifølge CNN flyttede i gennemsnit omkring 2.000 jøder fra Frankrig til Israel årligt frem til 2012.

ifølge Avi Mayer, talsmand for Jewish Agency, har de mange angreb mod jøder i Europa - herunder angrebet mod den danske synagoge i København i februar sidste år, hvor den 37-årige dørmand Dan Uzan blev skudt og dræbt, gjort stort indtryk:

»Mens højprofilerede angreb som dem mod den jødiske skole i Toulouse i 2012, det jødiske museum i Bruxelles i 2014, kosher-supermarkedet i Paris og synagogen i København uvtivlsomt har været de mest synlige eksempler på vold målrettet franske og europæiske jøder, har man i det franske jødiske samfund længe levet med en dyb følelse af usikkerhed«, siger Avi Mayer.

Én af de mange franske jøder, der har forladt Frankrig, er Yoav Krief. Han traf beslutningen kort efter angrebet på det jødiske supermarked i Paris sidste år, hvor fire jøder, heriblandt én af hans venner, blev dræbt.

»Det var virkelig ikke godt. Jeg talte med min mor om det og sagde, vi er nødt til at tage til Israel, fortæller han til CNN.

De fleste franske jøder slår sig ned i byen Ashdod i det sydlige israel, hvor der i forvejen er en stor koloni af tilflyttere fra Frankrig.

»Det her er det første tidspunkt i mit liv, hvor jeg virkelig kan slappe af. Jeg havde det også godt i Frankrig, men situationen og de aktuelle problemer... Det er meget vanskeligt at leve som jøde i Frankrig«, siger musikeren Charly Gahan, der er flyttet til Ashdod fra Paris.

En stor EU-undersøgelse sidste år viste, at en fjerdedel af jøderne i Frankrig undlader at skilte med deres religiøse tilhørsforhold af frygt for overgreb. Udviklingen bekymrer den franske premierminister Manuel Valls:

»Uden jøderne er Frankrig ikke længere Frankrig. De har været franske borgere siden den franske revolution«, siger han til CNN.

Ingen andre lande i Europa oplever så massiv en fraflytning af jøder til Israel som Frankrig. Storbritannien, nummer to på listen, oplevede ifølge Jewish Agency kun fraflytning af 774 jøder til Israel sidste år.

Der bor anslået omkring 500.000 jøder i Frankrig.

13 blev dræbt og 11 såret ved angrebet på Charlie Hebdo 7. januar sidste år. To maskerede brødre stod bag angrebet, som al-Qaeda i Yemen siden tog skylden for. To dage senere blev brødrene dræbt efter en gidselaktion. Samtidig fandt gidseltagningen i det jødiske supermarked i den østlige del af Paris sted. Her mistede fire gidsler livet, mens gidseltageren, Amedy Coulibaly, blev dræbt af politiet.