Fransk valg kan blive afgjort i TV-duel: Macron vil »i nærkamp« med Le Pen

Onsdagens TV-duel mellem Emmanuel Macron og Marine Le Pen ser ud til at blive en politisk boksekamp. Få dage før det franske præsidentvalg slider lederen af Front National for at overbevise tvivlere og sofavælgere om behovet for en ny fransk regering

Onsdag aften mødes Emmanuel Macron og Marine Le Pen i en afgørende tv-duel før søndagens franske præsidentvalg Fold sammen
Læs mere
Foto: ERIC GAILLARD

Det kan blive en drabelig affære, når de to franske præsidentkandidater, Emmanuel Macron og Marine Le Pen, onsdag aften tørner sammen i den sidste TV-duel forud for anden og afgørende runde af det franske præsidentvalg på søndag.

I et interview med fransk tv varsler favoritten Emmanuel Macron, der i aktuelle meningsmålinger ligger godt tyve procentpoint foran højrekandidaten Le Pen, hård konfrontation under aftenens duel.

»Jeg vil ikke benytte klicheer eller fornærmelser. Jeg vil anvende nærkamp for at vise, at hendes ideer står for falske løsninger«, sagde centrum-kandidaten Emmanuel Macron ifølge Reuters tirsdag til tv-stationen BFM TV.

Macrons udmeldinger ser dog ikke ud til at have taget pippet fra Le Pen. »Hans valgprogram virker meget vagt, men i virkeligheden er det en fortsættelse af Francois Hollandes regering«, lød det fra Marine Le Pen tirsdag i et interview med Reuters.

Dermed er der lagt op til en direkte konfrontation ved aftenens tv-duel.

I den forgangne uge har Emmanuel Macron besøgt en række symbolske steder for at markere sin modstand mod højreekstremisme.

I fredags besøgte han landsbyen Oradour-sur-Glan, hvis indbyggere blev myrdet af den nazistiske besættelsesmagt under Anden Verdenskrig. Søndag deltog Macron i en mindehøjtidelighed for deporterede franske jøder, mens han mandag deltog i en mindegudstjeneste for marokkaneren Brahim Bouarram, der for 22 år siden blev druknet af franske skinheads efter et Front National-møde. Tirsdag mødtes præsidentkandidaten med et tidligere medlem af den franske modstandsbevægelse.

Ikke desto mindre vil onsdagens tv-duel blive afgørende, hvis det lykkes en af de to præsidentkandidater at overbevise frafaldne vælgere.

En online-afstemning foretaget blandt medlemmer af venstrepartiet La France Insoumise, hvis besejrede kandidat Jean-Luc Mélenchon nægter at pege på Macron ved søndagens valg, bør i den sammenhæng tjene som en advarsel til Macron-lejren. Kun 35 pct. af venstrepartiets tilhængere agter ifølge undersøgelsen af stemme på Emmanuel Macron.

Ikke desto mindre er der først og fremmest problemer i Front National-lejren. Tirsdag kom Marine Le Pen under beskydning for en tale, hun holdt i Paris d. 1. maj. Talen ser nemlig i store træk ud til at være en ordret gengivelse af en tilsvarende tale om Frankrigs globale position, som den konservative præsidentkandidat Francois Fillon leverede d. 15. april. I en tv-udsendelse tirsdag aften erkendte Marine Le Pen, at der er tale om samme ordvalg som Fillon, men affejede samtidig anklager om plagiat.

»Det er er sandt, at vi delvist deler Francois Fillon-vælgernes visioner for Frankrig, for dets storhed og den rolle, som landet skal spille i verden«, sagde Le Pen tirsdag på tv-kanalen TF1.

Mens Frankrig forbereder sig på søndagens valg, kan Macron ikke blot lune sig ved gunstige meningsmålinger, men også ved sympati-tilkendegivelser fra adskillige europæiske hovedstæder. Særligt i Tyskland håber kansler Angela Merkel på en sejr til Macron, der i modsætning til Marine Le Pen ikke har sået tvivl om Frankrigs EU-medlemskab.

»Det er og bliver de franske vælgeres afgørelse, som jeg ikke vil blande mig i. Men jeg siger også, at jeg ville glæde mig, hvis Emmanuel Macron skulle vinde«, siger den tyske kansler til avisen Kölner Stadt-Anzeiger.

Troels Heeger er Berlingskes korrespondent i Tyskland