Fransk underhus stemmer for at gøre nødretslove permanente

Underhuset i Paris vil gøre stramme nødretslove permanente, viser førstebehandling af antiterrorlov.

Tirsdag har underhuset i Paris ved en førstebehandling med stort flertal stemt for en ny antiterrorlov. Dette skete med stemmerne 415 mod 127. Fold sammen
Læs mere
Foto: CHRISTOPHE ARCHAMBAULT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den franske regering arbejder målrettet og med stram deadline på at gøre omstridte tiltag, der blev indført under en knap to år lang nødretstilstand, til permanent lov.

Tirsdag har underhuset i Paris med stort flertal stemt for antiterrorloven ved en førstebehandling. Det skete med stemmerne 415 mod 127.

Loven gør det muligt for myndighederne at fastholde mistænkte med sympati for jihadisme i de kvarterer, hvor de bor, og moskéer, der billiger terror, kan lukkes. Desuden kan politiet udføre visitationer på gaden.

Alt dette kan ske uden en dommerkendelse.

Loven ventes på plads, før en aktuel nødretstilstand udløber 1. november. Den er blevet forlænget seks gange tidligere.

Nødretstilstanden blev indført, efter at ekstremister knyttet til Islamisk Stat dræbte 130 mennesker og sårede mange andre i Paris 13. november 2015.

Efter angrebene er der vedtaget en stribe strammende love på området.

»Koncentrationen af magt hos den udøvende magt, og svækkelsen af domstolenes opsyn er ikke nyt i Frankrigs forsøg på at bekæmpe terror,« siger Benedicte Jeannerod, som er chef for Human Rights Watch.

»Men normaliseringen af nødretten krydser en grænse,« siger hun.

Frankrig har oplevet en række angreb de seneste fire år. Så sent som søndag blev to yngre kvinder stukket til døde på gaden i Marseille.

Den franske anklagemyndighed har udpeget en 29-årig mand med nordafrikansk baggrund som gerningsmand.

Anklager Francois Molins har sagt, at angrebet følger en opfordring fra Islamisk Stat i Syrien og Irak til jihadister i Vesten: Gå efter bløde mål.

/ritzau/AFP