Fransk ultranationalist anholdt for EM-terrorplaner

Fransk højreekstremist købte sprængstof, maskinpistoler og raketkastere i Ukraine for at gennemføre terrorangreb i Frankrig, siger de ukrainske myndigheder. Det krigshærgede Ukraine risikerer at blive centrum for illegal våbenhandel.

Et stillbillede fra den video, som den ukrainske sikkerhedsstyrke SBU har offentliggjort, viser angiveligt den 25-årige franskmand blive anholdt. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

MOSKVA: En fransk statsborger planlagde bombeangreb mod politistationer, en synagoge og en moské under EM i fodbold i Frankrig. Det siger myndighederne i Ukraine efter en spektakulær fangst ved den polsk-ukrainske grænse.

Her forsøgte den 25-årige franskmand at krydse grænsen til Polen i en hvid varevogn, der viste sig at være pakket med 125 kilo sprængstof, 100 detonatorer, to raketkastere og fem Kalasjnikov-geværer.

Den 25-årige blev anholdt af den ukrainske sikkerhedstjeneste SBU efter længere tids overvågning. Tjenesten fremlagde mandag videooptagelser af anholdelsen og de mange kasser med sprængstof og tunge våben.

Ifølge SBU-chefen Vasilij Hrytsak er den anholdte en fransk ultranationalist. Han havde angiveligt allerede udset sig 15 mål for bombeangreb under EM-slutrunden, der begynder fredag. Blandt dem var samlingssteder for jøder, muslimer, skattemyndig­heder, vejvæsen og politi.

»Franskmanden talte negativt om sin regering, indvandring, islams spredning og globalisering og om planer om at gennemføre en række terrorangreb,« sagde Vasilij Hrytsak på et pressemøde i Kiev.

Anholdelsen fandt sted 21. maj. Kort efter blev mandens hjem i Lorraine-regionen ransaget af fransk politi, skriver den franske avis L’Est. Her fandt politiet angiveligt symboler tilhørende en højreradikal gruppe.

De franske myndigheder bekræftede i går eftermiddag anholdelsen, men de har ikke be- eller afkræftet oplysningerne om den anholdtes identitet.

Ifølge de ukrainske myndigheder har den anholdte opholdt sig i Ukraine siden december sidste år. Her har han angiveligt forsøgt at komme i kontakt med frivillige militser i det krigshærgede østlige Ukraine med det formål at købe våben og sprængstof.

Ifølge SBU forsøgte franskmanden desuden at betale ukrainske statsborgere 3.000 euro for at smugle våbnene over EU-grænsen. Men han endte altså med at gøre det beskidte arbejde selv.

Kanal for franske krigere

Den 25-årige er ikke den første fra Europas ekstreme højrefløj, der har ladet sig tiltrække af den væbnede konflikt i Ukraine, siger Anton Sjekhovtsov, ekspert i ukrainske højreradikale bevægelser.

Blandt andre har en kendt fransk ultranationalist offentligt forsøgt at rekruttere franskmænd til at slutte sig til en ukrainsk milits domineret af højreradikale.

»Derfor har der været en kanal for franske krigere, der tager til Ukraine, og som i de fleste tilfælde er medlemmer af eller sympatiserer med franske ultranationalistiske grupper,« siger Sjekhovtsov, der er visiting fellow ved Institut für die Wissenschaften vom Menschen i Wien.

Ultranationalister og andre sympatisører fra en række europæiske lande har kæmpet på både den ukrainske og den russiske side i konflikten.

Den 25-åriges fremgangsmåde tyder dog snarere på, at han arbejdede alene, vurderer Sjekhovtsov.

Samtidig viser sagen risikoen for, at den langvarige konflikt kan blive et nyt centrum for illegal våbenhandel i Europa. Mange områder i Østukraine er gråzoner, hvor hverken russisk-støttede oprørere eller den ukrainske regering har fuld kontrol.

»Dette seneste tilfælde minder om situationen efter krigene i det tidligere Jugoslavien, hvor nogle så det som et meget nyttigt sted at få fat i våben,« siger Anton Sjekhovtsov.

Det føjer endnu et sikkerhedsaspekt til den to år lange konflikt.

Flere end 9.000 er blevet dræbt i den blodige strid, siden Rusland annekterede Krim-halvøen og pro-russiske separatister tog magten i flere østukrainske byer i 2014.

Chefen for den ukrainske sikkerheds­tjeneste antydede mandag, at den store nabo Rusland kunne have en finger med i spillet med det formål at fremstille Ukraine som en »eksportør af terror«. Han fremlagde dog ingen beviser i den retning.

For de franske arrangører kommer oplysningerne om en ny mulig trussel bare fire dage før startfløjtet til EM på fredag i Paris. Islamisk Stat har tidligere sendt trusler mod slutrunden i kølvandet på terrorangrebene i Paris, der sidste år kostede 130 mennesker livet.

Frankrig har udkommanderet flere end 90.000 politifolk til at sørge for sikkerheden under EM.