Fransk topminister: En sejr til Le Pen bliver EU's død

EU er svækket af brexit, og en sejr til Le Pen vil få unionen til at kollapse, spår Frankrigs premierminister.

En sejr til Marine Le Pen søndag vil få EU til at bukke under, spår Frankrigs premierminister, Bernard Cazeneuve, i en klumme tirsdag i avisen Libération. Scanpix/Stephane De Sakutin Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En sejr til højrenationale Marine Le Pen ved det franske præsidentvalg søndag vil blive et dødsstød til EU.

Så klar er spådommen fra Frankrigs premierminister, Bernard Cazeneuve, i en klumme, som avisen Libération bringer tirsdag.

- EU, som er svækket af brexit, vil ikke kunne modstå et nyt chok, som det vil være, hvis Frankrig får en åbenlyst EU-fjendtlig regering, skriver Cazeneuve.

Premierministeren gentager sin opfordring til, at vælgerne sætter kryds ved valgets anden kandidat, Emmanuel Macron.

Macron og Le Pen blev henholdsvis et og to i valgets første runde for en uge siden. Dermed skal det afgøres mellem de to i anden runde søndag 7. maj.

Også præsident François Hollande fra Socialistpartiet har givet sin støtte til Macron.

Macron er tidligere medlem af Socialistpartiet. Men han var uenig i partiets linje, og han har stiftet partiet En Marche.

Hollande er den første præsident, som ikke bliver genvalgt siden Anden Verdenskrig. Den upopulære leder meddelte sidste år, at han ikke genopstiller.

Libération, som er en venstreorienteret avis, vil tirsdag udsende 16 siders tillæg, der er kritisk over for Front National, som er Marine Le Pens parti.

Også Les Echos, en finansavis, har haft fokus på faren ved en sejr til den højrenationale leder. Avisen har talt med ledere af store franske virksomheder, som advarer om negative konsekvenser af en sejr til Le Pen.

Marine Le Pen har den seneste tid blødt op i spørgsmålet om EU. Hun har blandt andet sagt, at hun ikke straks vil gå efter at bekæmpe euroen.

Mandag aften siger hun på et valgmøde, at det er op til franskmændene at bestemme, om euroen skal overleve. Det skal ske ved en folkeafstemning.

/ritzau/Reuters