Fransk terrorist havde IS-forbindelser

Selv fastholder den 35-årige gerningsmand, at fredagens terrorangreb i Lyon skyldtes uoverensstemmelser på arbejdspladsen. Fransk statsadvokat peger dog på et islamistisk motiv bag sidste uges terrorangreb i Frankrig.

Politiet fører den formodede terrorist Yassin Salhi væk fra hans bopæl, som søndag blev undersøgt for spor, som kunne pege i retning af egentlig planlægning af den blodige ugerning i Lyon. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BERLIN: Det var islamistiske motiver og tætte forbindelser til Islamisk Stat, der i sidste uge fik den 35-årige Yassin Salhi til at udføre et terrorangreb på kemifabrikken Air Products i nærheden af Lyon.

Sådan lyder den seneste konklusion fra den franske statsanklager François Molins, der i øjeblikket efterforsker baggrunden for sidste fredags chokerende terrorangreb.

Yassin Salhis ugerning udsprang af »terroristiske motiver«, siger Molins til den britiske avis The Guardian. »Også selv om angrebet blev begrundet ud fra personlige overvejelser.«

Dermed afviser statsanklageren Yassin Salhis egen udlægning af hændelsen. Under afhøringen har Salhi med henvisning til uoverensstemmelser med sin hustru og sin arbejdsgiver fastholdt, at motivet til angrebet »udelukkende var personligt«. Men personlige motiver udelukker imidlertid ikke, at der er tale om en terrorhandling, fastslår den franske statsanklager.

Minder om Islamisk Stat

Umiddelbart efter attentatet betegnede den franske præsident, François Hollande, Salhis rædselshandlinger som et terrorangreb. De franske myndigheder er endnu i færd med at efterforske de nærmere omstændigheder omkring Yassin Salhis ugerninger, men allerede nu kræver den franske statsadvokat Salhi tiltalt for deltagelse i en terroristisk sammensværgelse, kidnapning, mord og mordforsøg i forbindelse med en terrorhandling.

Kort inden sit forsøg på at bringe en række gasbeholderne til eksplosion på kemifabrikken i Lyon havde Salhi nået at hugge hovedet af sin 54-årige chef, Hervé Conara. Derefter placerede han to faner påtrykt den muslimske trosbekendelse ved siden af det afhuggede hoved, som han fastgjorde med en kæde til fabriksporten. Kort efter blev Salhi overmandet af en tililende brandmand.

Ifølge statsanklager François Molins nåede Salhi dog at sende et billede af Cornaras hovedløse lig til en radikaliseret barndomsven, der i øjeblikket opholder sig i Syrien. Angiveligt rejste barndomsvennen i november sidste år fra Frankrig til Syrien, hvor han har sluttet sig til Islamisk Stat. Selv påstår Salhi, at han ikke husker at have taget billedet.

Ifølge de franske myndigheder vidner netop Salhis omhyggelige metoder dog om betydelig inspiration fra Islamisk Stat.

»Det svarer meget præcist til IS’ regelmæssige opfordringer til at begå terrorhandlinger på fransk jord – og i særlig grad til opfordringerne om at skære halsen over på de vantro,« siger den franske statsadvokat ifølge Guardian.

»Halshugningen minder om terrororganisationens sædvanlige fremgangsmåde.«

Islamistiske miljøer

Meget tyder også på, at Yassin Salhi, der er fransk statsborger med algiersk-marokkanske rødder, er blevet radikaliseret efter årelang færden i radikale islamistiske miljøer. Yassin Salhis søster har fortalt de franske efterforskere, at hendes broder i 2009 opholdt sig i Syrien i en længere periode. På daværende tidspunkt var Islamisk Stat endnu ikke dannet, men Salhi besøgte efter eget udsagn Syrien for at studere på en lokal koranskole. Ifølge statsanklagerne er der god grund til at tro, at Salhi dengang opdyrkede kontakter til lokale jihadister.

Salhi begyndte imidlertid allerede at interessere sig for radikal islam i 2003. Da Salhi i perioden 2006 til 2008 boede i Lyon, besøgte han angiveligt prædikerne hos den ekstremistiske imam Grand Ali, hvilket fik det franske politi til at overvåge ham. Overvågningen blev dog afsluttet i 2008. I 2012 var Salhi involveret i et antisemitisk overfald.

Fredagens terrorangreb vækker stærk bekymring hos de franske myndigheder, der regner med flere attentatforsøg i den nærmeste fremtid. Siden angrebet på Charlie Hebdo i januar har man afværget mindst fem planlagte terrorhandlinger, sagde den franske premierminister, Manuel Valls, i april.