Fransk regering vil rydde op i korruption med ny etisk lov

Det skal være slut med politikeres ansættelser af koner og børn, siger fransk minister, som vil stramme etik.

Frankrigs justitsminister, François Bayrou, har ifølge avisen Libération torsdag fremlagt et forslag, der blandt andet lægger op til, at politikere ikke kan ansatte børn, forældre eller ægtefæller. (arkivfoto) Scanpix/Francois Guillot Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Frankrigs regering vil rydde op i et morads af skandaler, som har omfattet flere toppolitikere, med et nyt lovforslag om etiske regler for folkevalgte.

Justitsminister François Bayrou har ifølge avisen Libération torsdag fremlagt et forslag, der lægger op til, at politikere ikke kan ansætte børn, forældre eller ægtefæller.

Ansættes »børn eller ægtefæller af andre parlamentarikere, er der pligt til at indberette« dette, så det registreres, understreger Bayrou.

Initiativet er ifølge regeringen og præsident Emmanuel Macron et forsøg på at genopbygge tilliden til de folkevalgte.

Det skal ifølge lovforslaget også være slut med, at ministre kan sidde på lokale eller regionale poster, mens de er ministre.

Politikere, som er dømt for bestikkelse eller korruption, skal desuden have karantæne fra offentlige embeder i 10 år.

Republikaneren François Fillon, som var en af favoritterne til præsidentposten i Frankrig, blev indhentet af en historie om, at han havde givet sin kone løn for et job, som hun ikke har udført.

Historien begyndte at rulle efter republikanernes primærvalg i vinter, og snart efter var Fillons rolle tilsyneladende udspillet.

Fillon har erkendt en del af beskyldningerne, og han har undskyldt. Men han har afvist, at det, han gjorde, var ulovligt.

/ritzau/