Fransk politi skyder og anholder gerningsmand bag påkørsel i Paris

En mand er blevet skudt og anholdt i Paris. Politiet efterforsker mulig sammenhæng med påkørslen af seks soldater tidligere på dagen.

Franske soldater er blevet ramt af et køretøj, en BMW, i den parisiske forstad Levallois-Perret. REUTERS/Benoit Tessier. / AFP PHOTO / Thierry CHAPP Fold sammen
Læs mere
Foto: THIERRY CHAPPE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Gerningsmanden som onsdag eftermiddag påkørte seks soldater i en BMW, i den vestparisiske forstad Levallois-Perret er blevet skudt og anholdt. Det rapporterer Reuters, der citerer den franske tv-kanal BFM TV.

En kilde i retssystemet bekræfter over for Reuters, at der er tale om gerningsmanden bag påkørslen af de seks soldater.

Manden er ifølge AFP i slutningen af trediverne.

Han blev anholdt i den efterlyste bil, skriver nyhedsbureauet dpa.

Det er endnu ikke klart, hvilket motiv der ligger bag onsdagens påkørsel. Men den parisiske anklagemyndigheds antiterror-afdeling har åbnet en undersøgelse af hændelsen.

Tre af de seks soldater, der blev ramt af bilen, er alvorligt tilskadekomne.

Ifølge Sky News er seks personer meldt såret heriblandt to alvorligt ved påkørslen, der skete omkring kl. 8 onsdag morgen.

De ramte soldater er blevet kørt til militærsygehuset Percy à Clamart i bydelen Hauts-de-Seine. Deres tilstand er foreløbig uvis, skriver norske VG.

Det var uden tvivl en bevidst handling, udtaler borgmester Patrick Balkany ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Ifølge nyhedsbureauet AP flygtede føreren af bilen, og politiet har siden været i gang med at lede efter køretøjet.

Den franske tv-station BMF TV skriver, at det var en mand i en bil, der kørte ind i soldaterne i forstaden, der ligger nordvest for Paris.

Der er endnu ingen meldinger om motivet bag påkørslen i Levallouis-Perret, der er som hjemsted for Frankrigs antiterrorisme-hovedkvarter.

Flere medier fortæller, at fransk politi leder efter føreren af BMW'en, der siges at skulle have kørt mod soldaterne i høj fart.

Patrick Balkany der er borgmester i Levallouis-Perret betegner påkørslen, som en »odiøs aggressiv handling,« og siger:

»Det er uden tvivl en overlagt handling,« udtaler borgmesteren.

Borgmesteren i Paris, Anne Hidalgo, skriver på Twitter:

»Jeg sender al min støtte til de seks sårede soldater fra Sentinelle-indsatsen i Levallois-Perret. Jeg håber af hele mit hjerte, at gerningsmanden bliver anholdt hurtigst muligt.«

De seneste år er Frankrig blevet ramt af en række IS-relaterede terrorangreb. Det største angreb fandt sted i Paris i november 2015, hvor IS-jihadister dræbte 130 personer i simultanangreb flere forskellige steder i byen. Men alene i 2017 har fem IS-relaterede angreb fundet sted i Frankrig. I februar blev en sikkerhedsvagt ved Louvremuseet angrebet af en mand med en machete. I marts blev en politibetjent skud og såret i et angreb i Garges Les Gonesse. I april tog Is ansvaret for et bilangreb på Champs Elysees, hvor tre politibetjente blev såret. I juni blev en politibetjent angrebet ved Notre Dame i Paris af mand, der havde svoret troskab til Islamisk Stat. Og 13 dage senere kørte en gerningsmand sin bil ind i en politibil ved Champs Elysees.

I begyndelsen af august 2017 udtalte Frankrigs indenrigsminister Gerard Collomb, ifølge Rudaw, at det franske alarmberedskab er »meget højt« fordi 271 franske IS-jihadister er vendt tilbage til Frankrig fra Syrien og Irak.

Samtidig har Interpol for nylig delt en liste med 173 navne på fortrinsvis irakiske IS-jihadister, der menes at være på vej til Europa for at udføre terrorangreb.

Angreb, hvor terrorister mejer deres ofre ned med et køretøj, er blevet et af Islamisk Stats varemærker. Islamisk Stats afdøde propagandaminister Muhammed al-Adnani opfordrede gentagne gange IS-sympatisører til at begå den slags angreb inden han selv døde i et luftbombardement i Syrien i sommeren 2016.

Soldaterne patruljerede under en rutineopgave, der er en del af Operation Sentinelle, som blev lanceret efter Charlie Hebdo-angrebet i januar 2015 for at beskytte civile mod terrorangreb. Det skriver Sky News.

Ifølge tv-stationen BFM fortæller borgmesteren i byen, Patrick Balkany, at soldaterne var på vej væk fra deres kaserne, der ligger i en blindgyde.

Her skulle bilen, en mørk BMW, have holdt parat, hvorefter den kørte ind i soldaterne.

Anti-terror-afdelingen hos anklagemyndigheden i Paris har åbnet en undersøgelse at påkørslen af seks soldater i Paris-forstaden. Det skriver Reuters

OPDATERES