Fransk politi anholder 29 ved operation mod jihadister

Netværk anvendte kryptovaluta, da det sendte penge til jihadistgrupper i Syrien, siger anklagemyndighed.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fransk politi har tirsdag anholdt 29 personer ved en stor politioperation vendt mod et netværk, som finansierer jihadistiske grupper i Syrien.

Det oplyser en særlig antiterror-anklager i Paris.

Netværket skulle have anvendt kryptovaluta, som lettere kunne sendes til jihadistgrupperne i Syrien, siger talsmænd for den særlige anklagemyndighed.

To franske statsborgere med base i Syrien menes at være hovedmændene bag det påståede netværk.

Det »sofistikerede« netværk omfattede ifølge anklagemyndigheden dusinvis af personer i Frankrig, som igen og igen opkøbte værdikuponer til digital valuta i kiosker. Kuponerne havde en værdi af mellem 10 og 150 euro (mellem 75 og 1050 kroner).

Detaljerede oplysninger fra kuponerne blev derefter sendt i koder til jihadister i Syrien. De anvendte dem til at købe kryptovaluta på bitcoin-platforme. Hundredtusinder af euro skal være blevet sendt til Syrien gennem netværket.

Den nye teknik er udviklet, efter at politiet har slået ned på aktiviteter, hvor penge fra kriminalitet er sendt til sympatisører i Syriens nabolande.

De to franske hovedmænd menes at være knyttet til gruppen Hayat Tahrir al-Sham (HTS), som tidligere var det officielle al-Qaeda i Syrien.

De store beløb, som er sendt til Syrien, menes at være gået til al-Qaeda-folk, som lever under jorden i den nordvestlige del af landet, samt til medlemmer af Islamisk Stat.

Over 350 politifolk med støtte fra ti lokale specialstyrker fra politiet deltog i politioperationen tirsdag. Der blev slået til mange forskellige steder i Frankrig.

/ritzau/AFP