Fransk oliegigant får bøde for at trodse FN

Det franske olieselskab Total får en bøde på 5,6 millioner kroner i forbindelse med olie-for-mad-skandalen.

Arkivfoto Fold sammen
Læs mere
Foto: MARTIN BUREAU

Paris: Den franske oliegigant Total er blevet idømt en bøde på 750.000 euro (omkring 5,6 millioner kroner) for korruption i en appelsag i forbindelse med FN's "olie-for-mad program" i Irak, da Saddam Hussein var ved magten.

En anden oliegigant, det hollandske Vitol, som har base i Schweiz, har fået en bøde på 300.000 euro (omkring 2,2 millioner kroner) i appelsagen.

De to olieselskaber var blandt en halv snes virksomheder og personer, som blev frikendt for korruptionsanklager i 2013 efter otte års efterforskning.

De var anklaget for at have tiltusket sig store kontantbeløb fra FN-programmet, som tillod det sanktionsramte Irak at sælge olie, så landet kunne indkøbe humanitære madforsyninger til dets befolkning.

Bøden til Total fredag er den maksimale inden for straframmen i sagen.

Saddam Hussein tvang udenlandske selskaber, som var involveret i programmet, til at betale ti procent til regimet med henvisning til blandt andet "transportomkostninger".

En FN-undersøgelse beskyldte i 2005 omkring 2200 selskaber, der var involveret i programmet, for at have betalt over 12 milliarder kroner i korruption for at sikre sig aftaler om leveringer til Irak.

/ritzau/AFP