Fransk landesorg efter Abbé Pierres død

Modstandsmand, oprører og de fattiges forsvarer. Abbé Pierres død har udløst landesorg i Frankrig, hvor hans kamp for hjemløse er stærkt aktuel.

Abbé Piere er død efter et liv i brechen for fattige og hjemløse. Foto: Bertrand Guay Fold sammen
Læs mere

PARIS: »Frankrig vil ikke længere være det samme uden Abbé Pierre.«

Tidligere præsident Valéry Giscard d'Estaing opfordrede til statsbegravelse af klunserpræsten Abbé Pierre, der udåndede i går og med Giscards d'Estaing ord var »beviset på at hjertets kraft ikke har nogen grænser«.

Blandt Frankrigs hundredtusindvis af hjemløse gik humøret et hak nedad, og lige fra formanden for Paris' Store Moske og franske kardinaler til det franske kommunistparti og den borgerlige præsident Jacques Chirac stod landets notabiliteter i kø for at hylde den 94-årige mand, der i et halvt århundrede utrætteligt har arbejdet for hjemløse og fattige. Abbé Pierre modtager på fredag nationens hyldest under en bisættelse i Notre-Dame-katedralen i Paris, har præsidenten besluttet.

»Hans livs kamp for de personer, der bor dårligt, er desværre stadig aktuel,« påpegede den socialistiske præsidentkandidat Ségolène Royal. For det stigende hjemløseproblem, der i dag også rammer unge fra middelklassen, er blevet et tema i præsidentvalgkampen takket være aktivister, der med tankevækkende aktioner synes inspireret af Abbé Pierres ord: »Medierne eksisterer, det ville være idiotisk ikke at bruge dem.«

Henri Grouès blev født 5. august 1912 ind i en velhavende familie i Lyon, men besluttede sig for at blive præst og forære arven til fattige. Under Anden Verdenskrig hjalp han jøder med at flygte til Schweiz, hvorefter han lod sig indrullere i modstandsbevægelsen under kodenavnet Pierre, der siden blev til Abbé Pierre. I 1949 stiftede han klunsersamfundet Emmaüs, men blev for alvor kendt for sin appel over radioen en særlig hård vinter i 1954. »Mine venner, hjælp! En kvinde er død, frossen, i nat klokken 3 på fortovet på Boulevard de Sébastopol.« Som svar opførte regeringen 12.000 nødboliger.

For sin indsats i krig og fred er han dekoreret med Frankrigs højeste ordener, men nægtede i mange år at bære æreslegionen, fordi staten ikke ville tildele tomme boliger til hjemløse, hvis besættelser af tomme bygninger han støttede.

Abbé Pierre drog sidste år i rullestolen hen til Nationalforsamlingen for at revse det borgerlige flertal, der forsøgte at pille ved kravet om, at landets kommuner skal gøre 20 procent af boligmassen »social«.

På falderebet gjorde den karismatiske præst sig ekstra bemærket i Vatikanet med opfordringer til at den katolske kirke anerkender både gifte mænd og kvinder som præster - og en afsløring af at han i sine yngre dage selv har haft kødelig omgang med det modsatte køn.

Mens han vil blive savnet af høj som lav i Frankrig, var han selv mæt af dage. »For mig er døden ikke en adskillelse, men en fortsættelse,« messer han på en musik-cd, som Emmaüs udgav for et år siden. »Det er at gå fra skyggen ind i lyset.« www.emmaus.dk

Hjemmeside for Abbé Pierres Klunsere, den danske afdeling af den verdensomspændende Emmaüs-bevægelse.