Fransk forsker dømt for tilknytning til terror

En 35-årige fransk-algerisk partikelfysiker ansat ved CERN blev fredag idømt fem års fængsel for at have ”hjulpet til terrorhandlinger”. Hans støtter raser over, at han hverken havde våben eller havde tilbudt sin assistance.

Adlène Hicheurs far og bror forlader retten i Paris. Fold sammen
Læs mere
Foto: GONZALO FUENTES
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Adlène Hicheur blev fredag dømt ved retten i Paris for bevidst at have haft tilknytning til og forberedt terrorister til terrorhandlinger. Dommen falder, fordi Hicheur i 2009 havde en længere korrespondance med en mand, som menes at være medlem af Al-Qaeda. Det skriver New York Times.

Adlène Hicheur blev født i Algeriet og er blevet betragtet som en rettroende muslim, der var velintegreret i det franske samfund. Men krigene i Irak og Afghanistan og konflikten i Israel-Palestina skulle angiveligt have hidset ham op. Han var ansat på det europæiske center for forskning i partikelfysik, CERN, hvor han arbejdede på at forklare universitets sammensætning. Kollegaer beskriver ham som en talentfuld forsker.

Adlène Hicheur arbejdede på et projekt på CERN og mødte sin Al-Qaeda-forbindelse på et internetforum for radikal islamimse, mens han var sengeliggende og sygemeldt for en diskusprolaps og blev plejet af sine forældre i deres hjem i Sydøstfrankrig.

Videnskabsmand nægter ikke Al-Qaeda-kontakt

Videnskabsmanden nægter ikke at have været i kontakt med det formodede Al-Qaeda-medlem. En korrespondance, hvor han blandt andet foreslår terrormål i Frankrig – men som han ikke havde nogle intentioner om at føre ud i livet, siger han.

For bekendtskabet har han siddet i fængsel de sidste 2,5 år, og fredag blev han så idømt fem års fængsel – hvoraf han altså har afsonet de 2,5 år. Hans advokat, Patrick Baudoin, sagde ved retten i fredags, at hans klient og han nu skulle beslutte, om de ville anke sagen.

Men sagen har skabt diskussioner i Frankrig, for lige nu sidestilles hensigter om terror med faktiske terrorhandlinger i fransk antiterrorlovgivning. Og dr. Hicheur havde hverken nogle våben eller tilbudt sin assistance, hævder hans støtter.

Hicheurs advokat har sagt til New York Times, at i over tre årtier er hundredvis af mennesker blevet dømt og fængslet anklaget for tilknytning til kriminalitet, men Adlène Hicheur er den første, der er blevet dømt udelukkende på grund af hans aktivitet på internettet.