Fransk forbud mod burkini skal for højesteret

Menneskerettighedsgruppe har appelleret en afgørelse om forbud mod omstridt muslimsk dragt.

En muslimsk kvinde iført burkini, der skjuler det meste af kroppen, har ført til en ophedet diskussion i Frankrig. Frankrigs højeste administrative domstol skal torsdag tage stilling til en anmodning om en ophævelse af et omstridt forbud mod dragten. Reuters/Stringer Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Frankrigs højeste administrative domstol skal torsdag tage stilling til en anmodning om en ophævelse af et omstridt forbud mod den islamiske burkini-badedragt, der skjuler det meste af kroppen.

Menneskerettighedsgruppen LHD har appelleret en afgørelse, som blev truffet af en lavere retsinstans i Nice ved Rivieraen, hvor et forbud mod dragten blev opretholdt i byen Villeneuve-Loubet.

Afgørelsen i Statsrådet, som er Frankrigs højeste administrative retsinstans, vil bane vej for en ny legal ramme om regler eller lovgivning på området.

Villeneuve-Loubet, der ligger lidt vest for Nice, var blandt de første af omkring godt 30 franske byer, som indførte et forbud mod burkinien, hvorved de udløste en ophedet debat i hele Frankrig.

Myndighederne i Nice siger, at forbuddet kommer, fordi burkinien "viser tilknytning til en religion på et tidspunkt, hvor Frankrig og hellige steder er mål for terrorangreb".

Det er en henvisning til attentatet i Nice på Bastilledagen 14. juli, da en mand torpederede en menneskemængde i byen og dræbte 86 mennesker.

Islamisk Stat tog senere skylden.

12 dage efter massakren i Nice blev en katolsk præst myrdet i en kirke i Rouen. Også her har Islamisk Stat taget skylden.

Blandt byerne med burkini-forbud er også Cannes, hvor tre kvinder foreløbig har fået hver en bøde på 38 euro, omkring 285 kroner, for at være trukket i en burkini.

Manuel Vall, Frankrigs premierminister, har sagt, at det ikke er i overensstemmelse med franske værdier at bære burkini.

Frankrig er en sekulær stat, og islamiske klædedragter har ofte været oppe til debat.

I 2010 var Frankrig det første europæiske land, som forbød islamiske slør, som skjuler ansigtet, i det offentlige rum.

Seks år tidligere forbød myndighederne muslimske hovedtørklæder og andre religiøse symboler i statslige skoler.

/ritzau/AFP